Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.01.2020 10:22 - НИЕ-304 Объркани и разделени
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 283 Коментари: 0 Гласове:
0



ОБЪРКАНИ И РАЗДЕЛЕНИ В ЕЖЕДНЕВНИТЕ НЕЩА

 

Ще се огранича само с примери. Няма да анализирам причините за нашето разделение. Иначе ще трябва да пиша лоши неща за водачите ни. Които ние сами си търпим. И да задавам въпроса – Кой е по-виновен, драги?
Примери много и във всяка област на живота ни. Ето ги:

·            Около Нова година се правят всякакви обзори и класации. Прегледът на локалните войни по света през 1994 година във в."Стандарт", 28.12.94 (Албена Шкодрова) е наречен "1994 - годината на смешните революции". До заглавието - карикатура на мъж (САЩ) и жена (Европа), седнали на една маса, но вместо да си пият чая, изстиващ в чайника пред тях, те се дърлят и показват един на друг не съвсем прилични жестове. В "Дума" от 29.12.94г. същият обзор на тези събития е наречен "Година на кървави конфликти". Буквите са двусантиметрови, бели на черен фон, който доминира над всичко останало. Снимките са на разрушени градове, плачещи жени и гневни хора по улиците.
Ако погледнем в съдържанието на обзорите, и там същото. Само за илюстрация: преписвам от "Стандарт": "Годината започна не с друго, а с една смешна революция - с революцията на сапатистите в Мексико.". "Дума": "Годината започна с нещо дълбоко символично - бунта на коренното индианско население срещу държавата Мексико."

·             Пример от страната - споровете "за" и "против" прехвърляне на рилската вода от поречието на Струма в поречието на Искър (значи вместо за Гърция и Бяло море към София и Дунав).
Същността на предмета на спора: През 1985г. София започва да чувства недостиг на вода. Политбюро се събира и вместо да поднови тръбите на питейния водопровод или да намали концентрацията на големите промишлени консуматори на вода, приема, че кризисната ситуация може да се реши като се вземе вода от Рила. Високо горе в планината се прави една система от деривации, която разпределя накъде да текнат водите. Вместо към Струма и Места, където и без това не трябвали - към яз."Искър" и столицата. Речено-сторено. През 1987-ма 12 млн.куб.метра рилска вода потичат към София. В резултат река Места започва да изтънява опасно, а селищата в Западна Рила минават на воден режим. Положението в София си остава кризисно. Една от официалните причини за явлението "10 ноември" е именно протеста на нашите "зелени" от Екогласност срещу западната деривация на ВК "Рила".
Спирането на строителството на водоснабдителния комплекс "Рила" се извършва в началото на 1990 с решение на IX-то НС. Но вече прииждащите на власт комсомолци от 1985 решават (ПМС от ноември 1994), че е време да реализират мечтите на учителите си: да завърши строителството на деривацията, срок до 20 март 1995. Повод има: в лятото на 1994 година язовир "Искър" загубва 2/3 от водния си обем, а София минава на воден режим 54:18. И причина има, но тя не се казва Янчулев, или СДС (както твърди още един от "сините", които са против Ф.Д. - Петко Георгиев), ами огромна дупка на дъното на кацата с име МК "Кремиковци", рожба на българо-съветската дружба, която е в процес на приватизация.
О
бщинските органи на Сапарева баня обаче вече са научили демократичните си права - искат гаранции за нормалното водоснабдяване на общината. Гаранции няма. И жива верига блокира изграждането на обекта на 23 декември 1994 година - три дни след изборите. Последното публично появяване на Инджова като министър-председател в оставка е  именно в Сапарева баня. На 11 януари 1995 година. Освиркана е. Само.
На 30 януари 1995 кабинетът на Виденов взема решение да убеждава сапаревчани в "гаранциите". Те не вярват и пак освиркват на място вицепремиера Дончо Конакчиев, социалния министър Минчо Коралски и екологичния Георги Георгиев. Не стига това, ами и издигнали лозунги: "Готови сме за война", "Нямаме нито капка излишна вода" и "Кметът е предател".
На 8 февруари полицейско спецотделение разкъсва живата верига с малко бой и разчиства барикадата под деривацията "Джерман-Скакавица".

Кой как преценява този първи сблъсък на Виденовото правителство с "група граждани"  на страната:
-
Левият вестник "Дума" пише: "Полицията разчисти пътя на водата за София".
-
Десният вестник "Демокрация": "Правителството обяви война на сапаревчани".
-
Независимият "Труд": "От Сапарева баня плашат София с ДДТ. Сапаревчани щели да сипят отрова във водата, та да изтровят софиянци.
Кой е подшушнал тази гадост на вестника? И защо? Отговарям:
- Николай Стефанов, 6 февруари: "Що не вземат Сугаревата и Слабаковата Екогласност-и да обявят жадна стачка, вместо с порой от думи да ни убеждават, че е по-редно рилските води да се оттичат в Гръцко, а софиянци да са на сухо? Никой свестен човек няма намерение да пие за сметка на хората от поречието на р.Джерман. Но пък и никой разумен държавник няма право да оставя на колене столицата заради нечий инат."
-
Пламен Каменов, 9 февруари: "С решението си в национален мащаб да се бойкотира правителственото решение за строежа на "Джерман-Скакавица" НКС на СДС доказа, че нищо старо не е забравил и нищо ново не е научил. Точно с този начин на действие тъмносините се докараха до днешното си тъжно положение на никаква опозиция и отвориха широко пътя на БСП към властта. И сега решението на мозъците в НКС тласка нещата в точна посока - бляскава победа на СДС в есенните местни избори в "червената" Сапарева баня и зашеметяваща загуба в "синя" София."
(Какви миш-маш разсъждения, при това на дипломирани журналисти в реномирани вестници.)
Да завърша сапаревската история. Генералът Пешлеевски, началник Трудови войски, герой от по-нататъшните страници, рапортува на 30 март 1995 за "предаване в срок" на деривацията "Джерман-Скакавица". През лятото ще се окаже, че "бетона... нещо", "пролетните води и свлачищата..." - все резултати от бързата работа на майстора в зимни условия. Режимът на водата в София ще продължи през цялата 1995-та, за да приключи тихичко. Подозирам, че причината не се крие в "милионите рилски кубически метра живителна течност, които... и т.н., защото след още година България ще започне да изнася води на Места за Гърция. Вероятна причина е да се оправдае рязкото поскъпване на водата изобщо и не само в столицата, а в цяла България.

·             Пример от европейска тема:
В края на март 1995г. влезе в сила споразумението от Шенген, което осигурява свободното движение на гражданите на 7 страни от ЕС (Франция, Германия, Белгия, Люксембург, Холандия, Испания и Португалия) вътре в пределите на тази ограничена общност. Документът е подписан на 19 юни 1990г. в люксембургското градче Шенген и е част от Брюкселската договорка между тези страни за изграждане на "единен вътрешен пазар" със свободно движение на капитали, стоки, услуги и хора. Процесът не е никак лесен. Продължава повече от десет години и не е завършил. Има твърди противници - например Великобритания и Ирландия, които имат по-висок стандарт на живот от "шенгенските" страни и се опасяват разбираемо от отваряне на границите си. Това е темата (обърната) и за страните извън Шенген, които имат засега по-нисък стандарт - те пък искат да влязат "вътре". Либерализирането на движението на хората вътре в "шенгенската" територия предполага затягането на граничния контрол по границите й, заради бежанците, незаконните емигранти и престъпници. Издаването на входни визи за граждани извън „Шенген", и особено извън ЕС, се затруднява. Естествено! Да не коментираме.
Това е нашият проблем и той има дълбоки, по-скоро икономически, корени, които са забити в съвременното ни развитие от последните 45+5 години. Глупаво е да се обиждаме на исторически заслуги, че видите ли „и ний сме дали нещо на света”. Защото колко сме му взели? С колко сме го забавили по пътя му? Но и няма да си оправим грешките, ако не си ги кажем честно в очите. Не за да се обиждаме или игнорираме, или смазваме, или дискриминираме, а за да ги маркираме ясно (грешките) и да не правим същи за в бъдеще.
Точно това социалистите отказват упорито да разберат. Понеже не са прости, аз упорито си мисля, че го правят, защото се надяват да изградят свое „шенгенско пространство”. На Изток като за начало. Ще се аргументирам с три примера. Първите два просташки прехвърлят проблема от болната глава на здравата. Тъпи комунистически номера, но отдавна не са опасни. Третият е истински опасният, защото предопределя заемане на държавна позиция, която е фатално сбъркана.
- Юлиана Гегова, „Дума" от 25.04.1995:
„Европа се обедини. По шенгенски. Хлопна ни вратата под носа. И сега ни е криво и обидно. Поради което няма да е излишно да си припомним какви ги забъркаха някои от нас, българите, през последните 4-5 години. Не остана чужбина, където да не изръсят нещо по въпроса на колко светлинни години от демокрацията са българите (с изключение на самите тях, естествено!). Само набедени демократи-уникати клепаха родината, където сварят - по международни конференции, сесии и асамблеи. Ами Най-първият? Не остана континент, на който да не е предупредил за рекомунизацията и за същността на БКП (носителка на тоталитаризъм = фашизъм) и за БСП, наследник на всички пороци. Ами вайканията на някои, че в България се нарушават правата на етническите турци (може би защото все още не е забранен българският език  в "тази страна"?!) И тъй нататък, и прочие… Затова най-добре ще е някои от нас, българите, разположили се в дясната страна на политическото пространство и на парламента, да не подрипват сега толкова буйно и да не творят заклеймяващи резолюции по адрес на обединена Европа. Народът го е казал: "Каквото си направиш сам, друг не може да ти направи." Никой не ги биеше през устата да приказват каквото и където не трябва, а да мълчат, когато и където не трябва. И сега да не се вживяват толкова в ролята на невинна ощипана мома. И да престанат да се тюхкат и да питат защо стана така. И затова!"
- Васил Цонев, "Стената", в."Дума" от 1.07.1995:
„Това бе страшна стена. Който се опитваше да я прехвърли, биваше разстрелян. И това - години наред. Стената стана синоним на затвор. От едната страна - свободни хора, от другата – затворници. Но един ден стената рухна. Светът ликуваше. Хората вземаха парченца от страшната стена за спомен от страшното време. Една година, две, три… И ето - стената отново се издигна. Със същите камъни от предишната стена. И който се опита да я премине… Първата стена беше Берлинската. Втората - Шенгенската. Липсва й само надписът: "Демокрацийо, за тебе те умряха…"
- Съобщение във в."Дума" от 23.03.1995, подписано ДУМА ПРЕС: „Перспективата на България е да стане част от интегрирана Европа и в тази светлина ще се решава паралелно въпросът за присъединяването ни към северо-атлантическите структури, заяви вчера шефът на управление "Международни организации" в МВнР Георги Димитров. Нашето желание е да бъдем достатъчно отговорни и сериозни и да не се поддаваме на прибързани решения, добави той. Въпросът за евентуално присъединяване на България към НАТО е бил засегнат и по време на вчерашния разговор между м-р Георги Пирински и руският зам. външен министър  Николай Афанасиевски, който проведе тридневни консултации у нас. Българската страна е препотвърдила категоричния си отказ да участва в каквито и да е оси и военни операции на Балканите,  дори под егидата на ООН."

·                      "Спекулации оскъпиха долара с над 40 стотинки", казва дилърът Тодор Христов във в."Стандарт" на 13 януари 1995г.
Бре! Ще чакаме още 2-3 дни да изчезнат спекулациите.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 462490
Постинги: 633
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031