Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.01 09:20 - НИЕ-302 Жан Виденов и неговото правителство
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 116 Коментари: 0 Гласове:
-245-ЯТ ПРЕМИЕР НА БЪЛГАРИЯ И НЕГОВАТА ПРОГРАМА

 

На 25 януари 1995 година 35-годишният лидер на БСП Жан Виденов стана министър-председател на България. Роден е през 1959г., възпитаник е на английската пловдивска гимназия и московския външнотърговски институт, някогашен шампион по фехтовка.
Вестниците пишат още, че той е 45-ят подред премиер в историята на страната ни от 1878 година и че е най-младият също така. Дали е вярно, не смятам да проверявам. Отбелязвам обаче, че правителството на Виденов е 8-мото от 10 ноември 1989 насам. За 6 години осем правителства. И три парламентарни избора, без да броим "кръглата маса"…
Жан Виденов беше избран с тайния вот на 138 депутата (отново това съвпадение, че 125+13=138). 91 от народните представители са гласували "против". Отбелязвам, че от изборите до този момент  са минали точно 38 дни.

Същия ден следобед г-н Виденов говори от трибуната на парламента за своята програмна декларация. Доколкото разбрах от телевизора, а после и от вестниците, ударението се поставя върху възраждането на икономиката. Но не по пътя на шоковата терапия", а като държавата се намеси сериозно в пазарното стопанство, планирайки тенденциите и структурите, без да се намесва оперативно в работата на държавните предприятия, още по-малко в частните". Румен Гечев обобщил (според "168 часа"): "Соцкабинетът ще продължи да изгражда капитализма в България."
Представянето на програмата бе отчетено като най-голям плюс на социалистическото правителство, защото видите ли, “правителството на Ф.Димитров управлявало изобщо без програма”.
Ех, да му се не види! Димитров мямаше програма, но взе властта при долар 26,60 лева, в деня на боянските ливади доларът беше 22,20, и го остави на Беров по 24,32. Тъмносин некадърник, нали? Жан Виденов с „програмата си’ пое долара по 66 лева, за да го продава след две години по 1500 лв. парчето. Мръсен влак се композира, българи! Тръгва от перона на БСП. Фрашкан е със стандартни „безпартийни”, „христини” и „превъзходителства”.

Аз оставам на перона. Понеже съм се зачел в една интересна статия в един вестник, препечатана от английското списание "Икономист", 7 януари 1995:
"35-годишният лидер на БСП Жан Виденов ще обещае (както всички бивши комунисти в Полша, Унгария и Литва) да облекчи страданията от реформата, без да се откаже от прехода към пазарна икономика и интеграцията в Европа. В цялата Източна Европа беше трудно да бъдат спазени тези обещания. Особено непосилно ще е да се изпълнят в България, която се влачи след останалите в икономическата реформа. Частният бизнес, който се роди, не се управлява от ново поколение предприемачи, а от стария комунистически елит. Икономическата власт на номенклатурата проникна и в другите бивши комунистически страни, но не до такава степен, както в България. Доставяйки суровини на пазарни цени за държавни фирми, и след това купувайки готовата продукция евтино, фирмите на комунистите печелят двойно, а загубите се прехвърлят на държавата. На новото социалистическо правителство ще бъде особено трудно да разреже срастването на частните, държавните фирми и бюрокрацията, още повече, че някои от поддръжниците й са част от тази мрежа. Това, което българите наричат мафиотщина, засяга всички нива на бизнеса. Българска бизнесдама си построила кафене в градината на къщата си, млад мъж се отбил да й поиска пари в брой и я заплашил, че иначе може да й се случи нещо. Грубият първоначален натиск сега се изтънчи, каза тя. Като квитанция за парите, които тя плаща на рекетьора, бизнес-дамата получава застрахователна полица."
Статията в "Икономист" завършва така: "Или България ще стане изоставаща страна, управлявана от мафията, или ще дръпне към Европа - това са алтернативите за социалистите според западен дипломат в София."
Каква деликатност! Никаква алтернатива няма, когато девиза е „Всичко може, но не всеки го може!” Тръгващият от перона влак ще катастрофира и никаква програма, ничии способности или възможности, не могат да ни спасят!

 

 

СОЦИАЛИСТИЧЕСКИТЕ МИНИСТРИ

 

Правителството на БСП влезе официално в коридорите на властта на 26 януари 1995 година. Съставът му е: (Двата плюса в скоби след името на министър означава, че човекът е бил член на “правителството в сянка”, което БСП беше направило по време на управлението на Ф.Димитров – 1992)
- Жан Виденов (БСП) - министър-председател;
- Румен Гечев (БСП) - вицепремиер и министър на икономическото развитие;
- Кирил Цочев (безпартиен) - вицепремиер и министър на търговията и външно-икономическите връзки;
-
Дончо Конакчиев (БСП) - вицепремиер и министър на териториалното развитие и строителството;  (++)
- Светослав Шиваров (БЗНС) - вицепремиер без портфейл;
- Георги Пирински (БСП) – м на външните работи;  (++)
- Любомир Начев (безпартиен) – м на вътрешните работи;
- Димитър Павлов (безпартиен) - министър на отбраната;
- Климент Вучев (безпартиен) – м-р на промишлеността
- Мими Виткова (БСП) - м-р на здравеопазването;  (++)
- Младен Червеняков (БСП) - м-р на правосъдието;
- Димитър Костов (безпартиен) - финансов министър;
- Илчо Димитров (БСП) – м на науката, образованието и технологиите;
- Георги Костов (безпартиен) - министър на културата;
- Васил Чичибаба (БЗНС)- министър на земеделието
- Стамен Стаменов (безпартиен) - министър на транспорта;
- Георги Георгиев (ПК"Екогласност") м-р на околната среда
- Минчо Коралски (безпартиен) – м на труда и социалното дело.
Средната възраст на кабинета е 47 години.

·                    Познати от кулоарите на Министерския Съвет са ни: Георги Пирински- вицепремиер в кабинета на Луканов; Кирил Цочев - вицепремиер на Беров, както и негов търговски министър;  Димитър Костов - зам.министър на финансите при Луканов, Дим.Попов и Беров;  Минчо Коралски - зам.министър при Д.Попов;  Димитър Павлов - зам.министър на отбраната и в предишния кабинет, и Румен Гечев, който се опита да стане вицепремиер на Беров при една от поредните несъстояли се промени на "сламения" кабинет.

·                    Познати от кулоарите на Народното Събрание са Пирински и Мими Виткова - депутати във всичките парламенти досега, и Светослав Шиваров и Любомир Начев от предишното 36-то НС. Последният бе деен член на комисията "Крулева".

·                    Дончо Конакчиев беше червен кандидат-кмет през 1991година, но тогава отстъпи на "синия" Янчулев. По жълтите вестници пише, че Величко Конакчиев, водещ по програма "Хоризонт" на радиото, а напоследък и в частната телевизия "Седем дни", му бил брат. Приемам го с резерви. Обаче си умирам от смях от допълнението в същите тези вестници, че Величко Конакчиев бил „убеден привърженик на СДС.

·             Светослав Шиваров – “Оранжевия Напалеон” е наречен във в.“Труд”, преди 1989-та е бил прокурор, деятел на БЗНС (Петър Танчев) и зам.председател на Окр. народен съвет. През 1992-ра е бил говорител на БЗНС-единен (Ценко Барев). През 1993 заедно с Александър Стамболийски-внук основаха БЗНС "Александър Стамболийски".

·             Васил Чичибаба е убеден привърженик-професор на кооперациите в селското стопанство от всякакъв вид - за предпочитане "орсовки". Ама наистина.

·             Младен Червеняков идва от „червената квота” в ЦИК.

·             Климент Вучев е представител на военно-промишления комплекс, директор на "Електрон".

·             Стамен Стаменов замести Атанас Тонев, който пък бе шеф на железниците по седесарско време.

·             Министърът на културата Георги Костов е по-известен сред музикалните среди, ректор на музикалната академия, написал е една много известна весела песен - "Без радио не мога" (Лили Иванова).

·             Минчо Коралски измина най-дългия път: през всичките страни на тристранната Комисия - от синдикалист (КНСБ), през работодател (ССИГ), та до министър на социалните грижи. Стори ми се интересно – когато беше председател на ССИГ той се изказваше така (в.”Труд”,17.11.1993): “Както каза Иван Нейков, структурната ни реформа е като шопска салата, за която само режем краставиците. Доматите и сиренето ги няма. А както знаете краставиците съдържат 99 процента гола вода и нитрати.” (Отбелязвам още нещо интересно. Иван Нейков към ноември 1993 е зам.председател на КНСБ, а в лято 1997-мо ще замести Коралски в министерското кресло.)
К. еднакви, само въртят леглата. И шопската салата продължава да е само от краставици с 99% вода. Естествено!

·             Георги Георгиев е от почервенялата екологична опозиция, член е на ПК "Екогласност".

·             Най-оспорваният социалистически министър е акад.Илчо Димитров - на науката, образованието и технологиите. Причините са две: той е бивш член на ЦК на БКП, както и министър по същото от 1986 до 1989, и е един от научните обяснители за неотложната нужда на възродителния процес. Повече го атакуват заради втората причина, макар да продължавам да си мисля, че да отговаряш за подготовката на децата и на учените на една страна е почти толкова важно, колкото и да си нейн външен министър. Тези дейности предопределят бъдещето на следващите поколения, а не на настоящите й граждани. Както и да е.
Самият Илчо Димитров прави тънка разлика: "Аз не съм идеолог на възродителния процес, но като историк, като гражданин, като българин, 5 години пиша срещу партията на Доган, която е противоконституционна партия, чиято политика вреди на националните ни интереси." (в."24 часа", 27 януари 1995, в интервю на Огнян Стоенелов)
Това ми напомня оня руски виц, дето питали един пияница дали пие. „Пию с отвращением”, отговорил той.

При споменаването на името на Илчо Димитров в пленарната зала като бъдещ министър на образованието, депутатите от ДПС реагираха много остро. Дори напуснаха вкупом заседанието. Особено "се изцепи" Ибрахим Татарлъ. После този личен спор "Димитров-Татарлъ" още дни наред трещеше в печата. Обичам нещата да са ясни, преди да взема страна. Навремето (през осемдесетте години) Илчо Димитров е бил председател на Комисията по възродителния процес, а професор Татарлиев - член на същата комисия. Впрочем Татарлъ-Татарлиев е станал професор именно с изследванията си върху българския корен на турците, живеещи в България. Това през шестдесетте години още.
Това пък ми напомня другия виц. Питали един гражданин дали се отклонява от линията на Партията. „Отклоняюсь вместе с линием”, отговорил той.

 

 

ПАСИАНСИТЕ В НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ

 

На 9 февруари Петьо Блъсков, шеф на ССИГ, и Вальо Моллов, почетен председател на същата група граждани, посетили в Парламента парламентарния бос Благовест Сендов "да му съобщят истината за частния бизнес у нас", както пише в."24 часа". Те му обърнали внимание", на парламентарния бос, че т.нар. Бизнес блок не представлява интересите на частните предприемачи в България", както и върху правните абсурди, които пречат на истинските частни предприемачи". Той пък, босът, се обръщал към Петьо Блъсков с пълното му име "Ваше Превъзходителство".
Зная, нали ми обясняват непрекъснато, че босът на НС чудесно се ориентира в разните истини. Едва ли не е оценил подобаващо хумора на истинските частни предприемачи" отпреди 20-тина дена във вестника им "168 часа" (23 януари 1995) по повод посоката на духането на вятъра. Карикатурата на Ивайло Нинов представлява царски трон на който отгоре пише "52%". На трона е седнал Жан Виденов с корона, увенчана с петолъчка. До него прав, като наказан ученик, стои Благовест Сендов. Двамата водят следния разговор:
- Председателю на парламента, можеш ли да смяташ?
- Разбира се! Нали съм математик!
- Прави му сметката тогава...
Та се питам защо „двамата Големи” са си губили времето да му ходят на крака на председателя на парламента? Що не му пратиха един факс с указанията си? И се сещам за две обяснения. Впрочем второто обяснява първото. Не са могли да си купат този баш факс, който има връзка с Председателя. Значи други лица за „истинските частни предприемачи” в България. Времето ще покаже, че съм бил прав. „Тяхни превъзходителства” ще видят звезди орински посред бял ден скоро.

·             Същият ден (9 февруари), но пет часа по-късно, завърши пазарлъкът за 18-те постоянни комисии на 37-то НС. БСП предложи пропорционално на изборните резултати разпределение на шефските места. СДС победи духа на "големия Ал" и отказа да споделя обща отговорност със своите 28 процента. Като разбраха, че няма да получат земеделската комисия, и  хората на Савов-Мозер отказаха да председателстват парламентарни органи. Същото направи и Ахмед Доган - нему даваха контрола върху партийните приходи и разходи. Само Бизнесблокът не се отвърна от шефските места и получи 2 - на младежта, спорта и туризма (Румен Русев) и на телевизията, радиото и БТА (самият велик  Жорж Ганчев). Тук следва една смехория, но за нея след малко. СДС получи заместници във всички комисии. На Савов-Мозер бяха дадени 5, на ДПС 4, на БББ 1.

·             В 36-то (предишното) НС социалистите твърдяха, че законодателна комисия не е необходима. Син партиен филтър била и така се забавяли нужните за страната законопроекти. Затова в сегашното 37-мо НС тяхното мнозинство отрече съществуването на законодателна постоянна комисия. Има всякакви комисии - от правна (устройство и дейност на държавните органи) до комисия по местното самоуправление и териториално развитие, обаче законодателна - не. Иначе по дефиниция Народното събрание представлява законодателната власт и не се меси в работите на държавната и местната власт.

·             А в новия устройствен правилник на Парламента социалистите записаха, че предложените законопроекти влизат направо в пленарна зала. Юристите ще нанасят предварително своите предложения и препоръки на общите събирания на цялата парламентарна група.
По-просто и лесно, нали! По-рано, ако в комисията имаше около 40% опозиция, примерно, се докладваше, че законопроект влиза за обсъждане с 60% подкрепа. Сега, ако парламентарната група на мнозинството не приеме даден законопроект, той просто не се обсъжда в зала. Гениално по сталински – има законопроект, има проблем; няма законопроект, няма проблем. И още нещо: ако по дадена тема се състезават няколко различни законопроекта, един от тях влиза в пленарна зала – „най-добрият”. Кой е най-добрият решава специална комисия с председател Росен Хубенов, на Краси Премянов заместникът.
Ей, това е! Една демагогска фраза стана хит на социалистите: „Който иска – работи, който не иска – търси причини и оправдания.” Лошото е, че същата фраза чувам сега, когато пиша тези редове и когато заседава вече 38-тото НС. Този път от устата на парламентарния шеф Йордан Соколов, който пък през описвания период бе шеф на опозиционната ПГ на СДС. Така не се възпитава демокрация, господа!

·             Новият социалистически правилник на НС намалява петъчния ден за парламентарен контрол от 5 на 3 часа. Ако иска да пита опозицията, да си подбира въпросите така, че да влиза в тези три часа. Защото не количеството, а качеството било истината. Парламентарният кореспондент на "Дума" Митко Божков резюмира така ситуацията: (9.2.1995): "Какво лошо има в това, че си заслужава да се запушва устата за глупави, повърхностни и незначителни питания и въпроси? Такъв подход не компрометира демокрацията."
Ами, лошото е в това бе, Митко, че социалистите ще решават кои въпроси са глупави, повърхностни и незначителни. И те ще запушват устата на питащите. Този подход, само у нас за 45 години, не само компрометира демокрацията, ами направо я уби. Та покрай нея и няколко милиона българи. Пък колко прокуди навън... Ама само у нас ли се случи това....
Лошото е друго, ако питате мен. Дойде новият Парламент – седесарският, а парламентарният контрол не само остана 3 часа, ами май отива на по-малко. Така действително се компрометира демокрацията.
Гласувай:
0
2Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 29990
Постинги: 194
Коментари: 74
Гласове: 149
Архив
Календар
«  Февруари, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
242526272829