Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2020 09:54 - НИЕ-241 Две и две е три, щом Партията нареди
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 201 Коментари: 0 Гласове:
1



СПОРОВЕТЕ ЗА НОВО ПРАВИТЕЛСТВО

 

В деня на Съединението на България 14 партии, редовни членове на СДС и три организации, наблюдатели в коалицията, подписаха политическо споразумение.
Конспект на самото споразумение:
1. СДС е национално движение на партии, организации и граждани.
2. СДС  ще участва на предстоящите избори  като коалиция на партии и организации.
3. При никакви обстоятелства не са възможни коалиционни споразумения с БСП и нейните сателити.
4.   ...
5. СДС  се явява на предстоящите избори  с единна листа на кандидати за народни представители. Механизмът за издигането им задължително ще предполага издигане от местните структури, поемане на политически гаранции от националните ръководства на партиите и одобрение от НКС в съответствие с решенията на 5–та и 6–та национални конференции.
6. Решенията на НКС и Националната конференция са задължителни за всяка партия и организация на коалицията, за всяка местна и регионална структура, за ПГ на СДС като цяло.
7. Партиите и организациите, подписали това споразумение няма да подкрепят под никаква форма и да участват в съставянето на нов кабинет в рамките на 36–тото НС
8. Всеки подпис под споразумението може да бъде доброволно оттеглен от него, като с този акт се напуска коалицията СДС.
За партиите си подписали: Васил Златаров–БДФ, Георги Петров–БЗНС в СДС, Лорета Николова–ДГИ, Едвин Сугарев–Екогласност, Христо Бисеров–КЕП, Димитър Ненов–НКД, Васил Михайлов–Нова СДП, Стефан Софиянски–ОХДЦ, Александър Йорданов–РДП, Пламен Антов и Иван Сотиров–РП, Иван Куртев–СДП, Пламен Панайотов–ФНСД, прот.Петър Пенков– Хр.съюз "Спасение", Стефан Вълков–НДЗПЧ, Боян Велков–Съюз на безпартийните, и Кирил Ковачев–Съюз на репресираните.
С особено мнение са подписали Ал.Йорданов, Стефан Софиянски и Георги Петров.

 

·                      Демократите на Стефан Савов не подписаха споразумението. Така те излизат от коалицията СДС. Първи от очакваните.
(Преди година близо – на 29 септември 1993г. пред журналистката Невен Копанданова от "Отечествен вестник" – Стефан Савов беше казал: "Естествено е някои да смятат, че ще бъда балансьорът. Аз обаче съм човекът, който в никакъв случай няма да допусна СДС да се разцепи. Бих направил всичко възможно СДС да остане единен. Като, разбира се, ако има тумори, те трябва да се изрежат.")

·                      След три часа, следобеда на същия 6–ти септември 1994г. Стефан Савов връща удара, или нанася още един: Едвин Сугарев е изключен от ПГ на СДС с 47 гласа "за" (Слатински, Нейчо Неев, Георги Марков ...) и 26 "против" след тайно гласуване с мотивите, че уронва нейния престиж. Конкретната причина е статията на Сугарев в "Демокрация" – "Целта на хаоса". Цитирам един пасаж от нея:
"Цял един парад на политическото безчестие, та чак да му се приплаче на човек, че живее в най–калпавите български времена. Ей ти го дядо Дертлиев, дето щеше да гони до девето коляно комунистите, седнал той коляно до коляно с Александър Томов да овладява лявото политическо пространство. Ей ти го пишман соцдепутата Пушкаров, забравил как наричаше Луджев най–подлия министър в кабинета, седнал барабар с него "Нов избор " да прави – за нови далавери и нови министерски кресла. Ей ти го и Стефан Савов да изповядва тъгите си по телевизията, та да му се радва цял комунистически конгрес, да държи пламенни речи за парламентаризъм, точно когато парламентаризмът в България е погазен."

·                      С мотива, че положението в ПГ е безнадеждно, са напуснали по собствено желание Христо Бисеров, Иван Куртев и Константин Тодоров. След седмица напусна и Димитър Куманов.

·                      Подразнен от категоричното становище на Ф.Д., че СДС ще спечели следващите избори само, ако се пречисти, Венци Димитров му смъкнал очилата и ги стъпкал публично. Думата на самия Венцислав Димитров, казана пред "Дума": "Аз разтърсих Иван Куртев и Филип Димитров за реверите и ги попитах споделят ли това мнение, а г–н Димитров ми се ухили – е, питайте го сега къде са му очилата."

·                      Всички вестници от 6 септември 1994 съобщиха, че в хотел "Шератон" Дим.Луджев се е срещнал с посланиците Авдеев и Монтгомъри. Самият Луджев по телевизията не отрече факта, че такава среща е имало. Но само в."Труд" публикува снимка на която личат цитираните господа. Пресслужбата на посолството на Русия протестира официално, че "снимката е фотомонтаж, направен с ножици", а "Нов избор" на Иван Пушкаров води преговори с Доган за кабинет в рамките на това НС.

·                      ДПС би се съгласило да има ново правителство, съставено по формулата на националното съгласие, но ако в него участва СДС, каза Ахмед Доган. След пет дни Лютфи уточни пред журналисти: "Надяваме се Желю Желев да не пропусне третата парламентарна сила – ДПС."  Силно коалиционно правителство трябва да се състави след Беров, заявил лидерът на АСП Николай Василев също след среща с Доган.

·                      Тодор Вълчев посети президента на 6 септември. "Идването ми в президентството сега е случайно съвпадение с политическата криза, то има технически характер и е свързано с попълване на състава на Управителния съвет на БНБ. Не съм кандидат за премиер. И да ме молят няма да стана", каза Т.Вълчев пред журналисти и чрез камерите на телевизията  - пред целия народ. Е, добре, че ТЕ не го "помолиха".

·                       Пак на 6 септември, но в 19 часа, е започнала среща в дипломатическия клуб в Горна Баня на която са присъствали Тренчев, Георги Марков, Слатински, Михаил Неделчев, Венцислав Димитров, Пушкаров, Елка Константинова, Джеров, Вержи Велчева, Софиянски,  Ал. Йорданов и Стефан Савов. Всички тези събития от 6 септември вестник "24 часа" забърка в миш–маш и не можа да скрие злобата си, поставяйки заглавие "СДС се обръща в скотобойна. Ф.Д. има спешна нужда от нови очила, за да се вгледа във фризера си." И не се е подписал комуниста под направената жълта купчинка. Интересна е и анкетата, публикувана в този вестник за най–популярните политици в момента. От стогодишния фризер е изваден Гиньo Ганев.

·                       ВС на БСП реши да предложи на президента да възложи на правителството в оставка функциите на служебен кабинет (6.09.94). На което Желев отговорил: "Виденов да си гледа работата".

·                      На следващия ден, 7 септември, СДС проведе голям митинг на пл. "Ал.Невски" с мото "Предсрочни избори и победа". Хиляди хора приветстваха Е.Сугарев, Иван Костов, Иван Куртев, Филип Димитров, Ев.Михайлов, Валентин Василев (от ДП, избран предния ден за председател на Централния предизборен клуб на СДС) и Муравей Радев (зам. председател на БДФ). Същите шумно освиркваха имената на Савов, Йорданов, Венци, Желев, Георги Марков.
Много остро и открито се говореше срещу мафията, която тероризира и редовите социалисти (Костов) и която е стъпила с двата си крака върху Позитано" 20 и парламента (Ф.Д.). "Нашата първа задача, ако спечелим изборите, ще бъде да се разправим с мафията", каза Ф.Д.
В."Демокрация" от 8 септември публикува следното, подписано от Александър Йорданов: "Предлагам нещо ясно и просто: председателят на НКС Филип Димитров и председателят на ПГ Стефан Савов да седнат заедно на една маса и да се разберат – като българи, като хора, дали изключително много на СДС и демокрацията. Да престане глупостта, наречена "замразяване", защото наближава зима и не политиците, а хората в България ще мръзнат. Днес е време за ясни позиции."
Предишния ден главният редактор на "Демокрация" Иво Инджев написа: "Вие и всички претенденти да говорят като политици от името на СДС, елате на днешния митинг. Ще имате обратна връзка. Ще срещнете очите на хората. Ще ги чуете. Ще ги видите - няма да е като телевизионно студио, а ще имате ценната възможност да общувате с избирателите си. Нека ви се порадват, а и вие на тях. Отсъствието ви ще се приеме като малодушие и израз на гузна съвест. Бремето е ваше!"
Въпреки "ясните си позиции" Александър Йорданов не дойде на митинга.

·                      Прочетено в "24 часа", 9 септември 1994, Елка Константинова: "А интригите в СДС са плод на ниска култура и на една подтискаща невъздържаност. Вярвам, че един ден Александър Йорданов ще стане президент или премиер. Той има качества. Познавам го още от времето, когато ми беше студент в Шумен. Беше много добър литератор."
На 9 септември, докато вън течеше траурното шествие на столичани, в Парламента се срещнаха ПГ на СДС, представена от Стефан Савов, и ПГ на БСП, представена от Нора Ананиева. "Не сме правили бакалски сметки по въпроса за промени в конституцията. Говорихме какво може да се промени с оглед да се запазят принципите на парламентаризма в България." Това са думите на Стефан Савов.
А в."24 часа" тържествува без никакви бакалски сметки: "БСП и СДС приказваха в НС след 1,5 година въздържане".
Пак на 9 септември се проведоха срещи между Стефан Софиянски и Асен Агов от страна на СДС с Кръстьо Петков, Анастасия Мозер и Иван Глушков. Прави впечатление, че "информираният" вестник "24 часа" не съобщава за срещите с Мозер и Глушков, а само за тази с лидера на КНСБ.

·                      Стоян Ганев, Георги Марков, Венцислав Димитров и Александър Янчулев със съпругата си в неделя, 11 септември, се събрали в Казанлък, "за да гледат мача" на третодивизионния отбор "Розова долина". Поканил ги бил за това мило тържество Стефан Стайков, гражданин на САЩ, който е спонсор на този отбор. Бонка Берова от "24 часа" пише умилително следното: "Г–н Стайков познавал и Ф.Д., но не го поканил. Депутатите заявиха, че политиката в този ден не ги интересува. Политиците уважили мача, за да привлекат повече посетители на стадиона."
За беда, това пък го пишат другите вестници, зрителите на стадиона в Казанлък не оценили добрите намерения на депутатите и ги освиркали. От емигрантските среди в САЩ постъпи сведение, че въпросния "спонсор"  Стефан Стайков е забягнал в Америка след събитията от 10 ноември 1989 и е роден син на Енчо Стайков от Политбюро на ЦК на БКП.

·                      На пленум от 13 септември ВС на БСП реши парламентарната група да не приема мандат от президента за съставяне на правителство.
Миналата седмица мнението на ОСД беше за съставяне на правителство в това НС. След пленума на ВС на БСП от 13 септември Чавдар Кюранов каза, че решението за отказ от мандат е "възможно най–правилното".

·                      На 14 септември ПГ на СДС след бурни дебати реши да приеме мандат от президента, но веднага след това да откаже да състави правителство. Зад тази теза застава Стефан Савов. Георги Марков изгуби нерви и пред камерите заяви, че така СДС отказва да се върне в изпълнителната власт, а всички членове на НКС са агенти на комунистическата партия. Николай Слатински е обвинил Ал.Йорданов (!) в предателство, а Маргарит Мицев пак в същото – НКС.

·                      Националният съвет на ГОР ще приеме проучвателен мандат от президента и ще се опита да направи правителство в този парламент, заяви Александър Томов. Според него 99 депутата ще подкрепят това: 45 от СДС и 54 от малките партии.

Възможно е, но е невъзможно другото, което каза Томов пред камерите на БНТ на 15 септември: За 100 дни мога да оправя положението в България". Добрият вълк Лупи" или е самонадеян глупак (престъпно самонадеян, защото не става въпрос да оправи положението на тъща си, а държавата България), или знае, че мандат до него няма да стигне и може да обещава каквото му хрумне. Ако Лупи си хареса втория вариант, веднага питам: откъде той знае тези "подробности"?

·                      Седем от 13–те в Г–13 се събраха да пийнат и поговорят за работа в "Шератон" на 15 септември вечерта. Макар в "По света и у нас" услужливо да ни занимаваха три минути (10% от продължителността на предаването) с "вижданията" на племенника на баба Ванга, зетя на генерал Чергиланов и още един бизнесмен, оцелял в две последователни автозлополуки, направи много неприятно впечатление отсъствието на двама от "симеоновската снимка" – Моллов и Блъсков.

·                      Соня Младенова напусна ПССД. Дали пък няма връзка с "разкритията" на хардлайнера Никола Койчев, че съпругът на Младенова работи в холдинга "Мултигруп"? Партията никога не се е шегувала, господа.

·                      НСД и ГОР създадоха нова ПГ - ДАР със съпредседатели Йордан Тодоров и Ал.Томов. В.Демокрация" написа: "След ГОР и ДАР следва ФЪР". Но "да опитаме още веднъж", както заявява самият Лупи в "Антени" (и къде ли не другаде) от края на септември. Все пак ГОР означава "Група, Обещаваща Резултати" (прочетено във в."Ново слово").

·                      Кръстьо Петков: "КНСБ няма да се включи в пазарлъците за програмно правителство. Ако обаче в НС се стигне до такава формула, няма да я саботираме."

Разбрахте ли каква е позицията на професора?

·                      На 2 октомври се проведе петия национален форум на ОХДЦ, където обединените християндемократи се разцепиха. По-известните напуснали: Венцислав Димитров, Вержиния Велчева, Александър Чирков. Началници на останалите станали: председател Стефан Софиянски, зам.председател Александър Божков, главен секретар Екатерина Михайлова.

·                      С указ No201 от 3 октомври президентът Желев назначи за конституционен съдия от своята квота известния Георги Марков. В."Демокрация" написа на следващия ден: "Това вече е прекалено. Марков е агент на VI-то управление на бившата ДС." И публикува факсимилета на агентурни материали от личното досие на "агента Николай".
Нищо ново - това е толкова известен факт, колкото този, че Доган е "Савата". Пък има по-голям пост - лидер е на балансиращата политическа сила в нашия Парламент.
П
ри такова развитие на държавата няма личност, която да може да удържи стабилна обстановката в страната. Видяхме колко лесно Филип Димитров беше принуден да сдаде властта – мафията не го обичаше. Дори Тодор Живков, зад чийто гръб като скала беше застанал Комунизмът, бе изхвърлен отвсякъде за месец, щом парите победиха комунистическите идеи. Избързвайки напред във времето ще напиша, че и Жан Виденов няма да може да издържи, макар да е социалист с предстояща огромна поддръжка. И Иван Костов няма да прокопса, макар демократичното развитие на Света да харесва такава България. Ще видим дали една харизматична личност, която се различава по статут от всички останали граждани, и която има подкрепата на ИСТИНСКА Демокрация, ще успее да устои на натиска на жадните за пари и власт и да промени България.

За недобросъвестните си критици продължавам. Разбира се, че не става дума, някой, който и да било, като вземе властта, да я държи доживотно или, не дай боже, да трябва да го разстрелват, за да му я вземат. Впрочем точно степента на противопоставянето на бъдещия управник към отиващия си показва неговата, на бъдещия управник, демократична същност. Колкото по-злобно, яростно, кърваво е противопоставянето, НЕЗАВИСИМО от това в чие име се прави, толкова повече хората трябва да се боят, че Новият ще е тиранин.

 

 

ДВЕ  И ДВЕ Е ТРИ, ЩОМ ПАРТИЯТА НАРЕДИ

 

След оставката на Беров от 3 септември парламентарните групи на СДС и БСП отказаха конституционните си мандати за съставяне на ново правителство. На 3 октомври зарадван, президентът реши да опита мечтата си от преди две години и възложи на Димитър Луджев задачата да сформира кабинет. Но със 162 гласа НС отхвърли проектокабинета му. Така принуден, на 17 октомври президентът разпусна 36-тото Обикновено НС и насрочи парламентарни избори за 18 декември 1994г.
36-тото НС беше избрано на 13 декември 1991г. с четиригодишен мандат и бе разпуснато на 17 октомври 1994-та. От какъв зор трябваше да се закрива вече брадатото НС, а не го оставиха да си доживее старините? Иначе "няколко лумпена и платени реститутки от София" искаха да закрият ТОВА Народно Събрание още от началото на 1993 година. Здравият разум на българина" обаче не разреши това да стане. Сменен бе само шефът. Стефан Савов го свалиха след първите 11 месеца. Следващите 23 месеца никой, дори комунистите, не успя да направи същото на Александър Йорданов, макар всички без изключения да отчитат като загубени за реформите тези негови две години.
Но... две и две е три, щом Партията нареди!
Ден преди да разпусне НС, президентът, съгласно конституцията, назначи служебен премиер с тримесечен мандат и задача да подготви предсрочните избори. Най-същественото, което може да се каже за тримесечно управление на Ренета Инджова, е, че тя е първата жена министър-председател в историята на България. Иначе нейното правителство беше най-безинтересното в новата българска история досега. В смисъла, че нищо не разбърка издъно. Сами ще се уверите, четейки следващите страници, че освен групиране, прегрупиране, трансформиране, роене... нищо друго не интересуваше политическото ни общество. На г-жа Ренета никой не обръщаше внимание.
На 14 декември 1994 година пред избирателните урни се явиха 5 263418 души. Или 75,81 процента от регистрираните в списъците 6 942663 потенциални избиратели. От тези хора за БСП и коалиция гласуваха половината - 52,08 %. Нататък? Нататък е Жан

Из предизборната платформа на БСП: "БСП е партия на реализма. Обещаваме само това, което може да се направи през следващите четири години. И то ще бъде изпълнено. БСП заслужава вашето доверие! За възстановяване на производството и работните места! За спиране на обедняването! За лична и национална сигурност!"
Е, всеки има своето право на изказвания и мечти. Две и две е три, щом Партията нареди!




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 473844
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930