Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.01.2020 10:06 - НИЕ-239 Докато чакаме да дойде Жан
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 581 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

ДОКАТО ЧАКАМЕ ДА ДОЙДЕ ЖАН

 

На 24 юни 1994 година в главната квартира на НАТО в Брюксел руският външен министър Андрей Козирев сложи подписа си под "Партньорство за мир" и с това Русия стана 21-вата страна, присъединила се към тази програма. И нямаше как - руският ботуш тропна за последно в Берлин. Ген. Матвей Бурлаков, ръководещ започналото през 1990 година изтегляне на "Западната група руски войски", докладва на президента си Борис Елцин в присъствието на германския канцлер Хелмут Кол, че последните 3000 руски войници напускат Източна Германия. Това се случи на 31 август 1994-та на берлинският площад Жандарменмаркт.
"Германският народ не трябва да се вини за хитлеристкото нахлуване в СССР и ние никога няма да го съдим за това." – каза в тържествената си реч след това руският президент. Присъстващите в залата бурно са го аплодирали. Впрочем Бон, пишат вестниците, е платил 14 милиарда немски марки (което значи, че плащането е извършила ГФР, а не ГДР) за изтеглянето на половин милион руснаци от обединена Германия за последните 4 години.
"Денят, в който руснаците се изтеглят от Европа, завоювана с кръвта на милиони техни сънародници, е ден на национален позор. Но нека! В Европа, запомнете, ние отново ще се върнем някой ден." – е написал руският националистически вестник "Завтра".
Руските войски се изтеглиха и от Естония. Но не толкова щастливи са оказаха по-бедните естонци. Договорът, подписан предния месец между президентите Елцин и Ленарт Мери, предвижда онези от устроилите се бивши вече руски военнослужащи - пенсионираните и имащите жилище и работа в държавата - да получат естонско гражданство, правото да задържат придобитата собственост, включително недвижима, и им се признава за трудов стаж военната служба в редиците на Съветската армия. Нашите вестници - "Стандарт" например, ме успокояват, че става въпрос само за 11 000 военнослужащи.
Горката Естония!

·          В средата на август някъде из Западна Европа Интерпол е арестувал най-известния терорист напоследък Карлос Чакала. На 17 август се появи интересна негова биография, свързваща го еднозначно с комунистите, при това във в. "Дума". От там ще цитирам думите на самия Карлос: "Бях отвлечен в типичен мафиотски стил. И сега, понеже искат да ме отстранят, не ме убиват физически, но извършват морално убийство срещу мен." В интервю за частната радиостанция "Експрес", излъчено на 19 август 1994г. бившият президент П.Младенов отрече в политбюро на ЦК на БКП да е постъпвала и да е обсъждана информация навремето за пребиваване на терориста в България и нарече подобни твърдения спекулации".
Имам лично мнение, че това не са спекулации, но засега историята се е разприказвала само за това, че основната база на Карлос за подготовка преди терористичните акции и за почивка след тях е била в Румъния - някъде из резиденциите на Чаушеску. За подсещане на историята да допиша, че в края на август у нас дойде Теодоро Петков – виден международен "терорист" от Венецуела от български произход. Има ли връзка посещението му с арестуването на Карлос-Чакала? Биография и интервю с Теодоро Петков се появи в "Стандарт" (31 август 1994). От там научаваме, че той е поканен тук от фондация "Хан Крум" и Центъра за стратегически проучвания (Лилов). Има срещи с ген.Стоян Андреев (вицепрезидент на "Хан Крум") и с пловдивския "брокер" Христо Александров.
Горката България!

 

СТРЕЛБИТЕ

·           Стрелба срещу колите, разнасящи новите вестници (предимно "Денят", чийто собственик е токущо споменатия пловдивски брокер с прякор Ицо Салфетката).

·           "Бандитизъм завладява българския футбол. Ако продължава така, можем да настигнем Колумбия" – е казал президентът на Лигата Томас Лафчис на общо събрание на 16 август.

·           Откраднато е оръдието–реликва от връх Шипка. В навалицата около честването на боевете на върха на 11-13 август.

·           През запечатан прозорец на Националната художествена галерия, която се помещава в бившия царски дворец срещу Мавзолея, "неизвестен" крадец изнесъл 5 от най-ценните картини на Владимир-Димитров-Майстора - "Белят платна", "Жътвар от Шишковци", "Кюстендилка", "Майка ми", плюс "Свинарка" на Златю Бояджиев. След месец още една творба на последния - пейзажът "Брезово" ще изчезне от сградата на селскостопанския техникум в Садово. Коя ли частна колекция са украсили? И кога това ще стане ясно?
(10 май 1995, в."Дума": "Колекционерът на картини и бивше борческо величие Боян Радев купил крадена картина на именития художник Златю Бояджиев, стана ясно вчера на пресконференция в Пловдив. Изключено е да има канал за трафик на картини на Златю Бояджиев, заяви шефът на тукашната БОП кап. Максим Радев.")

·           Откраднати са бюстове на Симон Боливар, Хосе Марти и други латиноамерикански "герои" в Южния парк. Официален протест на съответните посланици в София.

·           Формен бой между борци и други борци в Благоевград в края на август – един тежко ранен и 21 арестувани.

·           При престрелка между борци в дискотека в Ямбол двама убити.

·           Катастрофира трети бизнесмен от Г–13: Христо Данов, заместник на шефа на "Агробизнесбанк", горе споменатия  пловдивския "брокер" Христо Александров. Това е вторият пострадал бизнесмен за 10 дни след скандала в Г–13. Преди него катастрофира леко Борислав Дионисиев, шеф на "Булвария ентърпрайс". Преди това пък се запали "мерцедесът" на Васил Божков. След половин месец - в средата на септември неизправен камион ще бъде причина брониран джип на банка "Моллов" да катастрофира край Карнобат. Двама бодигарда са загинали на място. Толкова пише във вестниците.

·          Бомба за петричкия кмет.  Тук работата е малко по-дебела. Намесват се имената на Георги Танев и Стоян Александров. Според "Демокрация" от 1.09.94  "вътре" е и съдията от КС Александър Арабаджиев. Ама, казва ли ти някой как и защо?

·           Китайски търговец е убит в "Илиенци" от конкуренти. Това е Ли Су Пао, бивш иглотерапевт. Следствието каза, че убийците на китаеца са служители на охранителната фирма ВИС-1, които носят общата охрана над "Илиенци". Подбудите били "хулигански". Обаче "шефът на ВИС–1 Васил Илиев напуска охранителния бизнес и става шеф на застрахователна компания против кражба на коли, наречена ВИС–2. ВИС–1 се поема от бивш служител на МВР" – така пише в "Стандарт". По повод на убийството 200–300 китайци се събраха пред посолството в София. Китайският посланик даде специална протестна пресконференция. Според полицейски статистики китайците у нас са около 5000. Повечето от тях са с дипломатически паспорти, които може да издава всяка китайска провинция.

·                      На 30 август, само 4 дни преди 3 септември 1994, когато се навършваше една година от убийството на Стефан Мирославов – Крушата, първата жертва в гангстерската война, беше убит демонстративно Цветан Цветанов. Сутринта пред блока му "отстрелян като дивеч, което е типичен руски почерк", ще пишат вестниците. Цветанов е един от учредителите на асоциация "Защита", шеф на БСФС и спортния тотализатор, председател на федерацията по таекуондо.
В печата се появиха много противоречиви сведения за същността на акта и за извършителите му. На погребението на Цветан Цветанов са присъствали интересни люде: Иван Палчев, Стефан Гайтанджиев, Драгомир Драганов, Лилко Йоцов, Георги Христов (Джуров), Алексей Алексеев (бивш началник на кабинета на Желев), Бойко Станкушев (телевизия "Глобо"), Стефан Караджов.
Следствието така и няма да намери убиеца. От всичките версии, коя от коя "по-истински", избирам една. Тя ще се появи цяла година по-късно, в един знаещ вестник ("168 часа", 1 октомври 1995 ). Правя го, защото тя свързва като убиец една известна фигура, чието развитие следя още от 1990 година. Става дума за Венцислав Прокопов. Ето подробности от цитирания брой на вестник "168 часа": "Венцислав Прокопов влиза в охранителния бизнес през 1990 година, когато взема под аренда столичната къпалня "Република" (сега "Мария Луиза") в Борисовата градина. Къпалнята изненадващо е предоставена на малограмотния провинциален бос (от град Гоце Делчев), едва завършил двегодишен курс по сервитьорство след 7 клас. По това време кмет е Стефан Нинов. Венцислав започва да събира първите на деня политици и бизнесмени, като ги котка с конкурси "Мис Монокини", вечерни дискотеки с консумация и други нощни удоволстия. Официозът "Дума" прави интервю с него като с проспериращ бизнесмен. Доц. Цветан Цветанов, който обичал трапезите, бил един от първите гости на Прокопов. Двамата се сближават дотолкова, че заедно стават инициатори за създаването на Асоциацията за самоотбрана на населението "Защита". Тя е учредена в края на 1993 година. Тогава Венцислав прави съвместни фирми с руснаци. Връзките с руския бизнес му били дадени в ръцете от депутат с амбиции за шеф на МВР, за когото се твърди, че бил близък роднина на Прокопови. Венци със сигурност е агент на бившата Държавна сигурност около 10 години. Той донася в Осми отдел на Второ главно управление. Вуйчо му, дългогодишен оперативен работник по ДС в Софийско градско управление, който отговаря за "Балкантурист", го вкарва в отдела по международен туризъм. Венци тогава е на 25 години и е подставен като сътрудник на ГКПП на Калотина. Момчето работи като сервитьор на "Шарена чешма", но му е поръчано да контролира чужденците, да следи за оръжие и наркотици…"
Спирам дотук с цитата от "168 часа", като съм пренебрегнал описанието на новите подвизи на Прокопов от следващата 1995 година.

·                      Известни политици използваха момента да кажат поредните ясни, и поради това, безсмислени приказки.
Например Aлександър Джеров (Стандарт", 1.08.94): "Изпълнителната власт е безпомощна срещу нарастващата вълна на организираната престъпност в страната. Вчерашният грозен инцидент (убийството на Цветан Цветанов) не е нещо ново, той е просто последица от ескалиращата престъпност – поради бездействието на МВР и на съдебните органи."

·           Други дават препоръки да се възстанови старата ДС - разгеле!
Например Борислав Градинаров ("24 часа",1.09.94): "Мафията се появи, след като ликвидираха политическата полиция. Демократични вътрешни министри от последните години талантливо се справиха с поръченията на партийните си централи и скоропостижно лишиха полицията от добри, изграждани с десетилетия професионалисти. Така нисходящата ефективност на полицейските органи логично се връзва с възходящата крива на престъпността."

·           МС прие програма за борба с престъпността. Виктор Михайлов твърди, че това е станало 20 минути преди убийството на Цветанов. Не зная дали е вярно. Но е истина, че кабинетът падна 4 дни след приетата програма. В същото време БСП гласува мерки за борба с "общественото бедствие".

 

ЦЕНИТЕ

·           Насред лято доларът подскочи с два лева по курса на БНБ:   56,40.

·           Нови цени на бензина. Няма олио. В. "Дума" (17.08) публикува писмо от читател (Стефан Геков от София), където пише: "Днешните търговци щяха ли така безскрупулно и безнаказано да крият олиото, ако нямаха покровители. Да няма власт, която да ги застави да ги изнесат на пазара и да не тормозят българския народ! Няма и страх, пък и от кого да се страхуват, нали "боговете" ги пазят!" (Кои са "боговете"? Кой поддържа ТАЗИ власт? Читателят на "Дума" не уточнява такива подробности. Той "бие" по главното.)

·           След фиксирана цена от 37 лева за литър олио, кабинетът определи нова: 43 лева. Ако го намерите изобщо в столицата, цената му е 80. Райчо Райков пак проговори по БНТ (18.08): "Очаква ни бум на гранясалото олио през есента. Това ги чака спекулантите."  Ха, така!

·           "Месото: свински шол - 276 лв, свински гърди - 115, сурова наденица -160, кайма - 155, пилешки бутчета - 156, луканка - 460, пушен бут - 392." - Това пише в."Демокрация" от 16 септември на 4 страница върху 55 кв.см. В същия брой, но на 6-та страница върху 330 кв.см Мира Майер е избамкала едно интервю с д–р Петко Величков от ВМИ София със страхотно заглавие: "Провалите в леглото съсипват българина".
ТАКАВА "Демокрация" съсипва българина е моето твърдо убеждение, но кой ме пита мене – дори не ме познава Иво Инджев.

·           Съобщения на НСИ: За последните две седмици свинското е поскъпнало с 22,36%, телешкото – с 17,77%, хлябът – с 16,86%.

·           Съобщение на НСИ: за първите 7 месеца на 1994 година са нарастнали постъпленията от продажби с 29%, но обърнете внимание: цените на потребителските стоки са пораснали с 93%. Даже да се сравни с ръста на инфлацията, някъде се губят около 35% ?

·           Цени за училище: тетрадки – от 5–6 до 68,00лв, гумички – от 7 лв. нагоре, водни бои – за около 20,00, четките отделно – за още 20, химикалки – от 3 до 30 лева, чанта или раница за училище – започва от 300 лв, маратонки – минимум 300, тениски и шорти – около 100 лв. По БНТ на 29.08. в "По света и у нас" показаха проучване за това колко ще струва един ученик на родителите си за 15 септември: два пъти повече, отколкото са детските надбавки, които... Които МС отложи на 22 август поради липса на средства.

·           А в."24 часа" от 19 септември 1994 година пише с големи букви на 17-та страница за намаление на цените.

Ей на, падна Беров, БСП идва, и веднага започна да се усеща!

 

ЗАПЛАТИТЕ

От 1 юли министерската заплата вече е 19960 лв, първият заместник министър получава 17000 лева, редовите депутати вземат по 14260 лева. Тези заплати се преизчисляват всяко тримесечие. (Райчо Райков, официална пресконференция на 22 август)
Стипендии: Решение на МС от 22 август: стипендиите за успех на гимназистите се отменят. Студентските стипендии се намаляват до 15% от всичките студенти, ще получават само онези с успех над 5,50. Остават социалните стипендии за гимназисти и студенти.
Б
езработица: Юли 1994: 514 042 души. От тях 25 105 – висшисти (11 чакат за едно място).
Матинчев се похвали, че младежката безработица е паднала до 24% и само 141 544 младежи търсят работа. Така е, но с решение на правителството борсата вече брои за "младежи" само онези до 24 години. През юни младежи бяха всички до 30 години. Ей на това му се вика "управленски опит". И вълкът сит, и агнето цяло!

 

КУЛТУРНИ НОВИНИ

·                      Бюрото на Хайтовия СБП подписало на 18 август 1994 договор с "Мултигруп" за съвместно стопанисване на киносалона, кафето и ресторанта на ул. "Ан.Кънчев"5. Там се намира управата на Съюза на българските писатели. Сградата е на пъпа на София. Сигурно я знаете - отпред е поставена скулптура на "простреляния Пегас", символ на избитите поети и писатели. Чиито имена пък са издълбани на бронзова плоча, поставена до паметника. "Мултигруп" поема ангажимент да ремонтира сградата, печалбата от "културните помещения" после ще се дели на две и с 50% намаление ще ядат и пият там членовете на писателския съюз. Според Н.Х. сделката била напълно законна, гарантирала материалната самостоятелност и свободата на съюза му, групировката желаела само да подпомогне българската култура.

Между дребните нередности и интриги Горският успял да продаде еднолично картините, притежание на СБП срещу 5,5лн.лв. Малко ли е, много ли е, никой не може да каже, защото списъкът с картините бил тайна. Не е тайна, че след две години в сградата на "Ан.Кънчев"5 няма да има кино и ресторант, а модна дискотека. А, и бронзовата плоча с имената ще изчезне една нощ. Открадната от "неизвестен извършител".

·                      Най-известният частен строителен предприемач (след Соломон Анжел) Димитър Барбуков основа театър на свое име. Тук играят Славка Славова, Георги Георгиев-Гец, Таня Масалитинова, Георги Черкелов, Гинка Станчева, Мария Стефанова, режисьор е Коко Азарян, изпълнителен директор Кирил Воденичаров (бивш зам.шеф на Народния). Самият Барбуков бил казал: "постъпвайте с парите ми като с ваши". Злонамерени към Партията човеци говорят,  че Барбуков върти парите от членския внос на социалистите.

·                      Авторката на 3 книги за телевизията (според представянето на "168 часа" от 5.09.94) Маргарита Пешева казва в интервю за Майя Георгиева: "Бих казала, че Иван Славков е най–добрият професионалист в историята на телевизията ни въобще. Петимата големи са Кеворкян, Гарелов, Нери Терзиева, Бригита Чолакова и Тома Томов."

·                      Асен Сираков сдаде багажа: предаването му "12++ пляс" стана "много музикално" и нищо политически остро. Защото да критикуваш, че няма олио, е лесно. Кажи една дума против честването на Девети. Ама няма, Асенчо! Изчезна и "кьошето на Асен Сираков" в "Демокрация".
Затова пък семинарът "Еротизмът в изкуството", организиран от бизнесдамите от лейди клуб "Етерна" през февруари 1995 година, се сдоби с начетен водещ. "Гостите с лекота споделяха какви мисли и чувства ги вълнуват при вида на бикини, свещи и прочие еротични предмети, които неговите две очарователни асистентки (на Асен Сираков - бележка моя) вадеха иззад кулисите. Поканени изслушаха със затаен дъх трактат за "двуполюсен сексмодел" и препоръки за осъществяване на любовни авантюри в 14ч. следобед. " Бизнесдами, няма що!
(Допълнителна справка за бизнесдамите:
Първата бизнесдама беше Ани Велкова, която учреди по-късно дамския клуб "Етерна". Втората беше Мария Стоева, популярна с мебелите, която произвежда в съдружие с един американец. За 1993 година бизнесдама бе Юра Шишкова – главна редакторка на в."Делова седмица" и заместник-председателка на едноименното АД.)

·                      "Борческо съобщение" във в."168 часа: "В предвид зачестилите стрелби по улиците на Отечеството, съобщаваме на гражданите, че в неделя ще се появи суперубиецът "168 ЧАСА"! Дебел, но красив. Без заглушител, но с мозък, той ще ви гръмне" с:
- Стоичков пак вкарва, Татарчев  аут.
- Освирепял политик рита магаре в Пирдопско, извинява се публично.
- Обратен изнасилва бабичка, оставя й карта за цялата градска мрежа.
- Ербап циганин бастисва комшия, отпускат му социална помощ.
Бизнесмени, достойни за своите дами! Или обратното!

·                      Вестник "Декорация" умря. И от него няма нужда! Партията беше станала готова за поемане на откритата власт. Сега й трябва вече "вестник на новия комсомол" (шеф на оргкомитета депутатката Мариела Митева). Появи се: с името "Млада България". Две новини покрай това - неочаквани: от този вестник излязоха само два броя и главен редактор му е Стелиян Иванов  от "Декорация". (За мен няма по-очаквана новина от втората.)

·                       В края на 1994-та се състоя премиерата на българския филм "Граница" (сценарист Емил Тонев, режисьори Християн Ночев и Илиян Симеонов, оператор Пламен Антонов). Филмът разказва за атмосферата в българските застави по южната ни граница от времето на БКП, когато да застреляш човек, който бяга през границата на Запад, е било комунистическа добродетел. Няма да намесвам художествени преценки за филма. Това не е моя работа. Но ми е задължение да цитирам едни думи на продуцента Пламен Масларов (в."Ново слово" от 7 февруари): "Когато отидох да търся пари за довършване на произведението, шефът на банката ми заяви: "Ако е за теб, пари ще ти дам, но за филма не – разбери, повече от 99% от акционерите ми са от онези, които са стреляли по границата, а не са бягали. Те са си минавали през граничните пунктове – имали са тази възможност."
(В скоби допълвам за съмняващите се, че "такива" неща наистина са се случвали по българските граници в ония времена. В Германия след обединението осъдиха висши комунистически функционери именно за разстрели на бягащи хора на Запад през Берлинската стена. Хонекер беше първи приятел на Тодор Живков! Първи приятел на Живков беше и Чаушеску! Румънците го разстреляха след декемврийската революция. За подобни извращения в СССР да отварям ли скоба?)
Вижте сега кои са против филма "Граница"! Част от по-"независимите":
- 76 интелектуалци са написали Открито писмо до генералния директор на телевизията Иван Гранитски, в което изразяват възмущението си. "Антибългарска и клеветническа гавра с паметта на загиналите герои граничари, грубо и цинично извращаване на действителността наричат авторите на откритото писмо кинотворбата. След подписалите са акад. Мито Исусов, проф. Ив.Цветков, член-кор. проф.Т.Ванчев, Николай Хайтов, Матей Шопкин, Драгомир Шопов."
- "Бившият премиер Димитър Попов и Демократичният съюз на жените на Емилия Масларова организират подписка срещу "Граница", съобщава "Труд" от 13 декември.




Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 472351
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930