Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.01.2020 17:48 - НИЕ-238 История на Беровата оставка
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 181 Коментари: 0 Гласове:
0



ЮЛИ – СЕПТЕМВРИ  1994

 

СМЕТКИ БЕЗ КРЪЧМАРЯ

 

Футболното първенство дойде и отмина. Радост, радост, ама до 15-я ден. Започваше август - последният месец в годината, когато може да се спи, без да се топли допълнително стаята и се поминува с едно кило домати на ден и малко сирене. После предстояха септември и октомври - последното годишно време, подходящо за поемане на властта от една човеколюбива народна партия. Освен това до края на годината не се предвиждаха повече зрелища, а Беровото правителство не можеше да издържи още една зима.
И започна едно раздвижване...
В края на юни ПГ на СДС със своя председател Стефан Савов застана открито срещу НКС на СДС с председател Филип Димитров. Поводът: да се бойкотират или не заседанията на Народното събрание. И докато третата, мълчаливата част от СДС (представена от Иван Костов и Илко Ешкенази), просто стоеше в Парламента и помагаше да се гласуват новите закони за специалните служби, съдебната власт и въоръжените сили, по-невъздържаната част се биеше в буквалния смисъл на думата - Венци Димитров тъкмо тези дни счупи очилата на Фил Кенеди. “Жълтите” вестници естествено избраха да подкрепят групата около Стефан Савов и биде спрян вестникът на Йордан Василев “Ново слово”, който определено защитаваше линията “Ф.Д”.
В началото на август главният редактор на Демокрация Панчо Денев напусна и след около месец преговори неговото място зае Иво Инджев, защитаващ Председателя на НКС.
В края на юли групата около Димитър Луджев в Народното събрание се идентифицира като ПГ “Нов избор”. Чий “избор” - ще стане ясно в началото на октомври. Някой се опита предварително да подлее вода на Ахмед Доган, само че Друг по-важен каза: “без ДПС Филип Димитров щеше да е още премиер, Стефан Савов - председател на НС, а Андрей Луканов - да бъде още в затвора".
Земеделците - кои земеделци? Монархистите - де ги?
През август бяха пенсионирани към 500 полковници, началникът на ГенЩаба Любен Петров протестира, но неговият началник Желев го уволни. Партията
БСП официално заяви, че президентът е национален нихилист, вредител на международния авторитет на България и не е способен да бъде обединяваща фигура за народа. Може би това ще му струва загубата на втори президентски мандат.
На 2 септември, след 612 дни управление, правителството на Беров подаде оставка.
Демократическата партия на Стефан Савов не подписа политическото споразумение с което СДС определяше правилата за участие в задаващите се избори и напусна коалицията. Веднага бе
ше създадена нова ДП-1896 в СДС (Стоян Райчевски). Едва сега радикалът в БСП Александър Томов се сети, че е време за сбор на “горяни”. В края на септември Илко Ешкенази се удави в Черно море на 30 метра от брега.
Сега, ако някой си е мислил, че може да пререди БСП на властовото гише, значи си е направил сметките без кръчмаря. “Не е в час”,
както казва Доган. Но това са истории от последнoто тримесечие на текущата година, а то още не е започнало.

XT2-dia94-0709

 

ИСТОРИЯ НА БЕРОВАТА ОСТАВКА

 

В средата на лятото една анкета в "Континент" показва, че около 90% от хората смятат, че положението ни е влошено. Анкетата е показателна и заради това, че в нея социологическата агенция старателно е избегнала въпроси за това кой управлява и кой го поддържа.
Световното първенство по футбол отмина и през август БСП посъветва Беров "да обърка картите на политиците, като през септември замине на лечение в чужбина". ("Дума",
19.08.1994)
Среща на "Позитано" 20 между Кръстьо Петков и Жан Виденов на 22 август завърши с изявление на профсъюзния лидер: "След 15 октомври ще започнат  масови синдикални стачки, които ще прераснат и в граждански протести. 80% от участниците в протестите ще са членове на БСП". На 31 август заместник председателят на КНСБ Иван Нейков скъси срока на управление с още един месец и обеща стачки срещу правителството след средата на септември.
След два дни Беров подаде оставка и до стачки не се стигна.
"Ф.Д. пак иска недоверие на Беров", пише "24 часа" на 1 септември – по-малко от 24 часа преди оставката и добавя: "Законът за държавния служител влиза в кабинета днес. Внася го Евгений Матинчев."

Последните правителствени новини:
- "Матинчев вдига детските, стават процент от минималната работна заплата", пишат вестниците в края на август. Уточнявам, че в пари това прави 10лв. повече за първото дете, 13 за второто и 6лв. за всяко следващо. (Доларът е 63 лева в този момент.)
- Георги Танев: "71,9% от земята е върната в старите граници или предварително е дадена на собствениците до септември. До края на годината 78% от нивите ще бъдат в частни ръце." (Съобщение в "По света и у нас", 21 август – Минута в цифри: Само 18% са получили земята си с нотариален акт.)
- Документите за масовата приватизация останаха невнесени! Друго щеше да бъде дереджето ни на "собственици", ако Беров беше подал оставка ден по-късно – на 3-ти септември, вместо на 2-ри, нали?

На закрито заседание на МС на 2 септември 1994 правителството на Беров подаде оставката си.
Основният мотив: изчерпване на тримесечния мандат, даден от НС през юни. Пресцентъра на МС съобщи, че "решението за оставка не е взето под натиска на президента". Самият д–р Желев бил научил за оставката по радиото.
Ако това е вярно, то е престъпна небрежност от страна на президента или престъпна самоувереност на правителството.
 В допълнителни разяснения в телевизионно обръщение към нацията Беров допълни някои постижения на правителството си:
- осигуряване на относително спокоен период на развитие без значими стачки и нарушаване на обществения ред;
- извеждане на страната от дъното на икономическата криза;
- започване на аграрната реформа и приватизацията;
- уреждане на външния дълг при максимално възможните благоприятни възможности...

На 8 септември 219 депутати гласуваха открито оставката на Беров. Само 4–ма от ДПС бяха против, един се въздържа.
-
Според "Дума" от 3 септември 75% от гражданите одобряват оставката на Беров, 11% са против, а 14% се затрудняват да отговорят. От симпатизантите на СДС "за" оставката са 88 %, от привържениците на БСП – 66%.
-
Според "168 часа" от 5 септември 51,18% "от народа" дава оценка "слаб" на правителството на Беров и още 29,97% му пишат тройка.
-
Според в."24 часа" от 7 септември 77 на сто искат нови избори.
(Преди 8 месеца – в края на януари 1994-та – същия вестник "24 часа" беше публикувал една анкета на BBSS "Галъп". Там на въпроса "Смятате ли, че кабинетът на Беров трябва да бъде сменен от служебно правителство?" 43% отговаряха с "по-скоро да", 34% казваха "по-скоро не" и 23% нямаха определено мнение. Коментарът на тези резултати вестникът "абсолютно надпартийно" беше надсловил така: "Софиянци не са решили искат ли служебен кабинет. Всеки трети не дава да се пипа Беров".
Не сте забравили нали, че девизът на "24 часа", който стои до "шапката на вестника", е "Новините такива, каквито са!".)

Какво ще правим след оставката?  
- Юнал Лютфи (мандатоносителят!) пред радио "Свободна Европа" на 5 септември 1994: "Кабинетът на Беров беше удобен само за БСП."
- "Дума",3.09.94: "Беров си отива огорчен от политическите нрави."
- "Демокрация",3.09.94: "Правителството на Беров най–после ЩЕ СИ отива".
-
"Стандарт",3.09.94: "След 611 дни власт Беров подаде оставка".
- "Труд": "Савов да не се мае, а да прави нов кабинет".
- Оригиналната Диана Дамянова написа в "24 часа" от 5 септември 1994: "Правителството на Беров подаде оставка и ако не с друго, ще остане в историята като първото доброволно оттеглило се от властта българско демократично правителство."
-
"Крайно време беше тази банда престъпници да си отиде" – Константин Тренчев.

Доларът рязко поскъпна. И в Русия стигна 2207 за едно парче. БНБ вдигна основния лихвен процент по депозитите от 62 на 72%. Професорът Вълчев чак сега си призна, че равнището на валутния резерв (550 милиона долара) и на златния резерв (450 милиона) е "незадоволително".
А в."Демокрация" (от 3 септември) препечата една статия в сп."Нюзуик", но на наш човек – Алексей Изюмов, който...  какво иска да ни каже?  "Като не успя да се справи с предизвикателството чрез демократични средства, сега държавата разполага само с една-единствена възможност – тя трябва да се върне към тоталитарните начини на действие. Идеята съдържа очевидни политически рискове, но за свое собствено добро и руснаците, и приятелите им на запад трябва да я приемат. В противен случай ще стане катастрофа."

БСП внесе същия ден в НС нов избирателен закон. Автор - Янаки Стоилов. Предвиждат се 100 едномандатни и 140 многомандатни района.
- "БСП внася избирателен закон и така ясно показва желанието си за избори. Социалистите няма да се възползват от мандата си в този парламент." – Жан Виденов.
- "Времето на проучвателния мандат може да се използва само тактически за подготовка на избирателния закон и за някои поправки в конституцията." – Красимир Премянов.
- "Избори до месец и половина. Социалистите няма да подкрепят и други сили, които биха се опитали да съставят кабинет в този парламент." – Нора Ананиева.
- "Ако Любен Беров беше подал оставка преди 4-5 месеца, щеше да спести на България много неприятности. Нека бъде ясно на всички – сега единственият изход за страната са предсрочни парламентарни избори." – Филип Димитров.

 

За изпроводяк на беровите министри ще цитирам някои мисли, събирани от страниците на в.АНТИ:
Константин Костов:

·           Ремонтирането на Министерския съвет ми напомни за моя съсед Ставри! Беше му потекъл покрива, а той си смени бравата на вратата...

·           Правителството щяло да спира инфлацията... Също като оня,  дето се опита да спре експреса.

·           Народът иска оставката на правителството, правителството приема оставката на народа...

·           Нищо му няма на правителството. Ама няма и да му мине.

·           Имам един братовчед, ама голяма мента! Лъже повече от Матинчев.

·           Републиканците станаха монархисти, селяните граждани, Виктор Михайлов – министър.

·           От целия Министерски съвет най ми е симпатичен министърът на културата! Поне нищо не прави!

Емил Зидаров:

·          Марийке, каква е разликата между чучело и сламен човек

- Питайте Райчо Райков.

·          Марийке, има ли нещо общо между Л.Беров и Л.Берия?

- Коренът им е общ.

Иван Станев:

·           Но ето че веднъж героите на Доньо престанаха да бъдат само трима: един аграрен министър влезе в салона и те станаха четирима.

·           В деня за парламентарен контрол към заместник-домоуправителя г-н Матинчев бе отправено следното питане: Защо трети месец не се изплаща заплатата на чистачката?

  Отговорът беше следният: На този въпрос не може да се отговори еднозначно. Сам по себе си той не може да бъде осветлен, ако не се вземат под внимание взаимовръзките и взаимообусловеността с други стоящи с не по-малка важност проблеми. От друга страна, този подход крие опасността, разглеждайки тези взаимовръзки, да се отклоним от конкретизацията му, което аз в никакъв случай не искам да направя. Погледнато от фактическата му страна, зададеният актуален въпрос намира своя отговор, тъй че разсъжденията върху него и цялостното му осветляване и определяне на неговата изключителност ни дават основание да благодарим на задаващия въпроса. От посочените факти единственият възможен извод е, че за неблагоприятното положение вина носи преди всичко бившият домоуправител г-н Филип Димитров.

·           Така се случило, че служебната кола на Стоян Александров се повредила. Наложило му се да отиде пеш на работа. Върви Стоян, а по улиците пълно с народ. Едни насам, други натам... Гледай ти! – замислил се той. – От година и нещо съм министър, а толкова хора вече са стъпили на краката си!...

Николай Коев:
"Навярно тъй ще си умра с мечтите си по Филипините
и вместо палми ще оглеждам на Мис България бикините!
Навярно тъй ще си умра с мечтите си за пътешествие,
докато свещ държа в ръка след Фори в "божието шествие".
Навярно тъй ще си умра с надеждите си за сполука!
Със фиш за тотото в ръка, а в понеделник пак със лука!
Не искам тихо да умра при толкоз болка насъбрана!
Навярно силно ще крещя две думи само: "Вашта мама!"

Допълва Нейчо Неев за себе си:
Ега си държавата, щом аз станах министър."




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 474256
Постинги: 643
Коментари: 252
Гласове: 820
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930