Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.12.2019 16:48 - НИЕ-214 Комунистически нрави
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 741 Коментари: 7 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

КОМУНИСТИЧЕСКИ НРАВИ

 

Тук събирам, за отмора и за размишления, някои смешни, глупави или зловещо смешни истории, сътворени през 1993-та.

- Жорж Ганчев навсякъде разправя, че БББ имал фирмени братства в 272 града на страната. Отварям географията на сина си и там пише, че градовете в България са 237. Затварям учебника, издаден 1992 година.

- Чрез телеграма до в."Дума" (27 август 1993) Анжел Вагенщайн съобщава на софийския кмет Янчулев, че ще го обреже, ако разреши демонтирането на паметника на Съветската армия". Ако Вагенщайн беше обикновен човек, а не комунист, щях да попитам редно ли е един възпитан човек, при това интелектуалец, да има подобни хомомераци. И на неговата възраст!

- През август ексминистър Нейчо Неев подаде оставка от поста председател на НЕК, а Беров го уволни и от поста вицепремиер на 2 септември. Всички вестници от 3–ти септември цитират неговите думи, че на специална пресконференция щял да "разкрие размерите на съществуващата корупция в коридорите на властта, да посочи управленски решения, подчинени на групови и лични икономически интереси". Трънки! Вечерта на 3–ти септември му беше дадена думата в телевизионния "Отзвук", на следващия ден говори от трибуната на Народното събрание. Всички чакаха "разкритията". Но не беше онзи Нейчо, дето громеше началник-гарите и "биеше с папките по главите" общинските кметове. Мек, мек, душа човек.

- В септември прочетох в "Демокрация",че г–жа Галя Младенова (фамилията е бивша президентска), обрала крушата си във вилата в Бояна. Работата е там, че Петър  Младенов е дал вилата си под наем, барабар с двора, на фирмата "Шел" срещу долари. Значи, Младенова е обрала крушите на "Шел". Ако Младенови отново вземат властта, "Шел" ще си обира крушите.

По този повод в същия вестник са изредени други бивши комунисти, сегашни капиталисти, дали вилите си под наем, за да си допълват пенсиите: Станко Тодоров – на "Аско Деница", Цола Драгойчева – на чужда банка; Митко–григоровата вдовица – на американския военен аташе; Лозан Стрелков – на италианска фирма; Ана Българанова – на "Сунимекс", Пенчо Кубадински – на "Шанс Александров" и т.н.

Нямам нищо против всеки да припечелва от собствеността си. Имам въпрос: чия е собствеността върху изредените вили?

- Прочетох в печата, че Археологическият институт и музей при БАН има нов директор. Онова, което обаче искам да цитирам тук от това съобщение е, че директорът проф.д–р Йорданка Юрукова има щатна заплата 4800 лв, а щатният пожарникар на института, понеже е към друго ведомство – 5000 лв.

- Съобщение в "Ранно утро", 4.10.1993: "Красимир Възкресенски, Иванка Братоева и други звезди на Мелпомена в Пловдив за измислили интересна странична дейност за увеличаване на собствените си доходи. Актьорите изнасят представления по домовете на заможни пловдивчани. Сумата, която частната театрална трупа получава за едно представление, възлиза на петцифрено число. Съвсем естествено е, че за такава сума не се играят детски пиески."

(Мислите ли, че  споменатите "заможни пловдивчани" са "реститутки"?)

- В годината на Промяната и следващата 1990–та се мъчеше да изплува в политическия ни живот един "екстрасенс". По-вярно би било да напиша един кандидат-началник на "екстрасенсите в България", но Връбка Орбецова го изпревари естествено. Кавичките запазвам, за да не бъркаме тези двама с хората, които действително могат като че ли повече от нас, обикновените хора. Тогава, в началото, звездата на Кубрат Томов не можа да грее дълго. Това, разбира се, не попречи сега отново да се появи "от цилиндъра". Създаде се Движение за нова култура в България, което разработи "българска национална концепция и стратегия за бъдещето".  

Понеже се интересувам мъничко от тези въпроси, отидох веднъж на една сбирка на въпросното Движение. Научих всичко за "парадигмите", но откъде идва парата за "изследванията на дигмите" не чух.

- След едно "фундаментално интервю" за дебелия "168 часа", наречено "Натиснеш ли българина, дупе дава. Отпуснеш ли го, дупе иска", Николай Хайтов стана председател на Българския Писателски Съюз. По този повод Николай Колев-Босия подметнал: "На тези пънове им трябва такъв лесовъд".

- Преписвам от в."Труд" (7 декември 1993) една кореспонденция на благоевградския му кореспондент Иванка Лалева: "Антиамерикански чувства депресират благоевградски студенти. Като една от причините се сочи безмилостната атака на благоевградската общественост срещу присъствието на такъв род университет (Американския университет) в града. Американофобията и подозрението, че с настаняването на университета сме приютили щаб на ЦРУ, рефлектирало върху психическото състояние на студентите. Създавало се агресивно поведение и у местните тинейджери. Около 10 момичета са станали обект на сексуални насилия, имало пребити момчета. За милост към студентите, които са наши български деца призовават от администрацията на университета."

(Ако социалистите овладеят отново властта в държавата, знаете ли с какво ще се утешавам? С това да отбелязвам колко високо подскачат под социалистическата тояга "деполитизираните" вестници и журналисти. Kолкото до Американския университет в Благоевград: Държал съм в ръцете си учебниците по които учат нашите български деца там, разглеждал съм ги, сравнявал съм ги с моите учебници отпреди 25-30 години, зная почти наизуст учебниците по които учат сега моите деца в родното СОУ. И имам точен отговор на въпроса защо сред лауреатите на Нобелови награди вероятността да срещнеш представител на соцлагера е същата като да намериш сто долара пред блока си в "Обеля". Така си обяснявам и защо американците баш кацнаха на Луната. Ако ме питате кой първи ще стъпи на Марс, отговорът ми е: американците. Ако аз ви попитам кого предпочитате да има щаб у нас - ЦРУ или КГБ - какъв ще е вашия отговор?)

- През 1945 година безследно изчезна златното съкровище на Приам от Троя, което се съхранявало дотогава в Германия, тъй като е открито от германския археолог Шлиман. Съкровището е на 4500 години и съдържа 8750 предмета на сегашна стойност над един милиард германски марки. В края на 1993-та, т.е. след 48 години, това съкровище се намери. Познайте къде - през цялото това време то се пазело в трезора на московския музей "Пушкин". За неговото съхраняване отговаряла лично директорката на музея Ирина Антонова. (След няколко години ще стане известно, че някоя си със същото име била дълги години официалната любовница на Лаврентий Берия. Кой да ти каже дали това е същата Ирина…)

Мислите, че руските комунисти и техните наследници чувстват някаква вина от тази, и само тази ли, формена кражба? Не мислете! Руският министър на културата Евгений Сидоров е заявил пред репортери, че би желал тази находка да остане (вече официално) за по-дълго време в Москва "от съображения за историческа справедливост. Толкова наши културни ценности бяха унищожени по време на Втората световна война."

След близо три години, в началото на 1996 година, музеят на Ермитажа организира в Париж изложба "Златото на Приам". Ето какво преписвам за вас от "Дума", която цитира статия на Аркади Ваксберг (баща на нашата журналистка Татяна Ваксберг) във френския  "Монд": "Съкровището, открито през XIX век от Шлиман в развалините на Троя, Москва в никакъв случай няма да допусне да бъде върнато на когото и да е. Всъщност, твърди Евгений Сидоров, няма никакво значение кой е бил собственик на тези неща. Днес практически границите са отворени. Искате ли да видите картините на импресионистите? Достатъчно е да си купите билет и да заминете там, където са изложени - все едно в Москва, Париж или Берлин."

Мислите, че гърците, оревали цял свят за отнетия им герб - звездата на Вергина - от някакви там македонци, протестират остро и псуват руснаците за тази кражба на тяхното злато и история? Мислете си, като сте наивни. Сега в Гърция управляват социалистите. А всички социалисти са интернационалисти, щом Москва нареди. Но само тогава! Иначе са безпощадни към беззащитните, например Василий Втори-Българоубиец.

Погледнете нашите социалисти какви капиталисти станаха, щом дойде време да крадат за себе си. Като бащите си комунисти, убиващи дори само, ако са харесали топла фланела на гърба на някой "враг".

-         Но да не се отплесвам, а да разкажа още една гръцка история.

През 1820 година един селянин от остров Милос в Егейско море, копаейки на нивата си, изровил онова нещо, което по-късно станало известно като статуята на Венера Милоска. Сега тази статуя е една от четирите най-известни скулптури в света изобщо и се намира във прочутия Лувър. Настоящият министър по егейските територии Костас Скандилидис (става дума за 1994 година) поде кампания за връщането на Венера Милоска в Гърция. Впрочем това е стара борба, започната още от неотдавна починалата културна министърка Мелина Меркури (много известна у нас покрай социалистическата си принадлежност). Мотивите на гръцкия министър са, че това е гръцко културно наследство, което й принадлежи. Да, безспорно, ама не!

Другари гърци, наричайте еднаквите неща с еднакви имена – кражбата си е кражба, дори да бъде извършена в „името на народа“, или пък от „верния приятел“. И се сърдете не на световния империализъм, а на онзи ваш прадядо, който е ПРОДАЛ статуята на Венера Милоска на тогавашния френски консул в Атина. И човекът си я е закарал в Париж.

В тази връзка ще се отклоня. Пак – извинявайте. Седнали нашите социалисти и техните ученици да се чудят защо империалистите отказват да инвестират парите си в управляваната от тях България?! Е, как ще стане това, когато рано (по-вероятно) или късно ще се изправи един Скандалидис и ще каже: „платили, не платили, няма значение – това си е наше и си го взимаме“. Ето ти повод да се замислиш, тъп нашенецо, в деня на Избора си!

- "Отечествен вестник", 4.10.1993, подписал се Илия Пехливанов: "Лавината от самоунижения, която ни задави в последно време, среща преграда. Оказва, че Дядо Вазов има право: все нещичко сме дали на света, дявол да го вземе. Не само на руснаците забуката, ами и компютър на американците! Стига ни толкова... Нека други народи да дадат повече."

Бре! Подсещам този журналист-патриот, че и друго сме “давали на света” – няколко години преди да падне Т.Ж., един от нашите бе открил как да превръща обикновената чешмяна вода във високо октанов бензин. Открития стават всеки ден, както бях чел някъде. Но нашето надминава всякакви граници – един българин вчера открил колелото, а днес вече твърди, че това е колелото на историята.

- Във в."Дума" от 4 ноември 1993 пише:" Не спим и виждаме, че дереджето става все по-неугледно. И че имаме лоши политици. Да, за съжаление. Това не беше толкова важно, когато строят ни беше добър. Най-добрият, най-справедливият строй на земята. Тогава начело можеше да застане всеки тутманик."

(Жалко, че не е подписано. Искам да зная кой от блюдолизците на Тодор Живков преди, сега го нарича "тутманик".)

- Малко преди Нова година в София в клуб на БСП на бул.“България“, блок 21, „срещу 20 лева наем на час“ (така пише във вестниците) се провела сбирка на БКП (Владимир Спасов), на която било взето решение да се създаде Български Комунистически Младежки съюз (БКМС), който да бъде пряк наследник на РМС от „онова време“.  Това се налагало според г-н Спасов, защото „БСП вече доказва, че е излишна като политическа формация“.

(Тя, БСП, вероятно и затова бърза да дава под наем клубовете на враговете си, че не се знае докога ще я бъде.)

- По повод разпространена от Иван Григоров декларация на ВСС сред ръководителите на висшите съдебни инстанции от 32 страни в Европа, в."24 часа" от 9 ноември 1993 година публикува следното, подписано от Петър Корнажев, м-р на правосъдието тогава: "Ив.Григоров наклепа България в Страсбург. Това е политическа провокация срещу България."

Съгласен съм с думите на самия Иван Григоров, казани в отговор на този толкова "фин изказ" на министъра: "България и правителството на Беров не са синоними."

- Завършвам с думите на министъра на земеделието Георги Танев, казани в края на юни 1993: "В резултат на благотворното действие на правителството на Филип Димитров ние останахме без говеда."

Ех, де да беше вярно...




Гласувай:
0



1. pitatlimedejzorata - Имаш типичното самочувствие на прост човек, кирк-е
16.12.2019 17:00
Какво значи "Аз като ти казвам, че си простак, значи - си!!!" Че и с три удивителни накрая?! Пиши - и друг път си ти казвал - "според мене си..."
Ако аз имах твоята логика, щях да кажа, че ми дължиш 153000 долара - по 10 долара ти вземам САМО за всеки един мой ден, откакто търпя да ме сравнява Светът с вас. (Пардон 153000-400=152600 $)
Хайде сега: напъвай се да измислиш още 1526 души от соцлагера. Пък ако посочиш поне един от соцБългария, който е носител на Нобелова награда, ще ти ги опростя тия пари. Или не, а! - защо да съм добър към таквиз като тебе...
цитирай
2. pitatlimedejzorata - А, и още:
16.12.2019 17:11
Обясни ми какво значи човек да е "аграрфашист"? Монархофашист знам, националфашист - тоже, путинист - да... Имам един приятел, който казва: "Минетчия разбирам, ама моден букър - не."
Ех, толкова години живяхте и съвсем не поумняхте...
цитирай
3. pitatlimedejzorata - Следват само цитати. От брата на "професор" Симеонов!
17.12.2019 08:47
"българските националисти, шовинисти и нацисти, независимо дали са кафяви, червени или сини, защото до един сте селяндури. Никога не сте имали аристокрация, нито интелигенция"
"заври листа у гъзо си, овньо!!!"
" немаш право да ми търсиш сметка!!! На твой гръб живях, защото си роб, да го знаеш!!! При това роб на чужди идеи, които даже не разБираш!!!"
"Аз като ти казвам, че си простак, значи - си!!!" ...
ВЕЧЕ СЪМ АЗ: Ако професорът носи гените на брат си... Боже, не позволявай им, да се множат. Колкото са - да си доживяват старините и да се махат.
Тогава чак България ще има нобелов лауреат
цитирай
4. pitatlimedejzorata - Аз също констатирам - дивак!
18.12.2019 09:49
Дивак, който няма нищо общо с представите ми за духовността на арменците, евреите и другите българи.
Дивак, който се възбуди на постинга, наречен "Комунистически нрави", а не "Превратът в Москва 1993", да речем!
цитирай
5. pitatlimedejzorata - Наследил съм да се заглеждам в имената - на хора, на местности, на партии...
19.12.2019 10:40
и на диваци, вкл. Убеден съм, че ничие име не е избрано случайно. Независимо кой го е избирал - дали предците му или самия кръщаващ. Даже да е неосъзнато в момента на поставянето му, името е подсъзнателна проекция на онова, което е заложено "в апаратчето", както казва уважаемият професор KIRK.
Той самият е избрал за свое име в блога думичката КИРК. Не е МОТИК, нали? А защо - и двата инструмента са прости, състоят се от едно подострено парче желязо и една дръжка. Но кирката се асоциира с рушене на скали, зидове, замъци и копаене на дупки, ровове и темели за нови крепости. Все строителни дейности, присъщи на работническата класа - онази, която полага физически труд, държейки КИРКА. А не държи писалка, гледа под микроскоп или не дай си боже, да изражда деца или лекува.
Пък МОТИКАТА е "кирката" на селския труженик. С нея той не руши, а копа земята, за да я засади. И тя му се отблагодарява, раждайки храната му. Затова нашия Кирк, не се е кръстил Мотик. Той руши, а не създава. Затова "пикае" върху аграрниците и най-обидната дума в речника му за тях е "овньо".
Е, Светът е Съзидание, а не Разрушение. Който разбрал, разбрал!
цитирай
6. pitatlimedejzorata - Към този постинг имаше 5 коментара на блогъра Kirk.
21.12.2019 17:43
Те предизвикаха моите 5 коментара, които виждате горе. Обаче КИРК-а днес вече е изтрил своите коментари. Части от тях обаче аз успях да цитирам - можете да прочетете тези образци на дива злоба и необикновена простотия в МОИТЕ коментари 3, 4 и 5.
В изтритите си коментари, освен всичко друго, блогърът Kirk се представя като брат на някой си професор к.и.н. Иван Симеонов, а и самият той бил професор (по какво не не ни осведомява), основател на СДС, разочарован от там, избягал в Канада, с дълбоки връзки там и т.н. Глупости на търкалета. както казва моя баща: "Глупости на големи комунистически търкалета". Обикновен простак. Защото само заплашва, че ако докопа оръжие от някъде, ще започне да разстрелва такива "аграрфашисти" като мен. Обикновен страхливец, който дори не посмява да остави собствените си коментарии в Мрежата, е тази "Кирка". Пък щял да... да какво? - Освен да се изсере пред чуждата врата и после да избяга, за друго няма кураж. "Голям кураж", няма що.
цитирай
7. pitatlimedejzorata - Моите проучвания сред приятели в Канада
26.12.2019 10:55
за личността на професор Иван Симеонов не дадоха резултат. Сред българската общност в Чикаго и Торонто такъв "професор" не е познат. Или не е професор или не живее в Канада, а да речем сред групата блогъри от областта на Пазарджик. Може и да пее във варненския хор "Морски песни". А може и да е женка - имам предвид страхливостта му.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461929
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031