Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.11.2019 09:29 - НИЕ-157 СДС на парламентарната въртележка
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 266 Коментари: 0 Гласове:
0



ПАРЛАМЕНТАРНАТА ВЪРТЕЛЕЖКА  В КРАЯ НА  1992

 

По своя смисъл ситуацията в България е проста - едно поредно правителство не получава подкрепа от Парламента и трябва да се състави друго правителство. Нещо абсолютно предсказуемо в плуралистичната държава, нещото с най-голяма вероятност да се случи първо. И ако процедурата на смяната е описана точно, без всякакво значение е по какъв начин, спорове няма и не може да има - ситуацията е ясна.
„Мястото” за това описание на процедурата е резервирано в конституцията ни от 12 юли 1991-ва. Само че с думата „резервирано” се изчерпва всичкото положително, което може да се каже. На това „място” липсва всякакъв ясен и еднозначен разбиращ се алгоритъм. Без да правя тук разбор на записаното в конституцията, ще си послужа с пример. Желаете детето ви да постъпи в някакво специализирано учебно заведение. Това училище е издало свой справочник. Отваряте този справочник на раздела „Приемни изпити” и с удивление прочитате, че изпита ще бъде проведен на точно определена дата, обаче липсва конспект по който детето ви да знае върху какво да се готви. Прочитате още, че по време на изпита има осигурени сок и сандвич, че резултатите ще бъдат оповестени след 10 дни... и толкова. Ни дума за критериите по които назначената комисия ще оценява работата на кандидатите. Вие какво ще си помислите? Защото аз еднозначно ще си помисля, че в това училище се влиза с връзки или с подкуп, което е едно и също. А приемните изпити са за наивните вярващи, даващи парите си, и за контролните органи, заслужаващи същия епитет.
И нашата конституция е подобен справочник. Не само в раздела „смяна на правителствата”. Файда от така написана „конституцуя” имат само онези, на които тя трябва за пред хората, а същевременно да не им пречи да вършат сенчестата си работа. Кои са тези хора? Мафиотите от всички бои и комунистите, които искат да се маскират като демократи. Други няма.
„Бащите на конституцията” са все от професор нагоре, значи умни хора. Те трябва да знаят! Пък написали, че когато първата по численост политическа сила в НС не успее да състави правителство, се опитва, втората, после третата, ... и накрая последната, която естествено е  с минимална подкрепа на избирателите. Срокове за завъртане на тази въртележка няма. Пък недописали, че ако се състави коалиционно правителство и то падне, това брои ли се за опит на участвалите. И колко коалиционни правителства едно след друго са допустими, ако партньорите се сменят. Значи изобщо няма никаква нужда от следващи избори – първите са достатъчни?!

 

XT1_dia92-1012

 

ОПИТИТЕ НА СДС ДА СЪСТАВИ ПРАВИТЕЛСТВО

 

Вечерта на 4 ноември 1992г. в хотел “Витоша” се състоя второ политическо съвещание на представители на всички 17 партии и организации в коалицията СДС. Решението е да бъде възложено отново на Филип Димитров да състави новото правителство.
Според съобщенията в печата в дисхармония с тази идея е била АСП. Николай Василев е намекнал за възможността да има някакво коалиционно правителство, в което не е задължително присъствието на Ф.Димитров. ДГИ в лицето на Любомир Собаджиев е било по-конкретно: правителство на националната консолидация, което включва и съответни компромиси. БЗНС “Никола Петков” в СДС също е декларирало, че е за нов и силен кабинет, но предпочело да не се ангажира с името на Филип Димитров.

Съвещанието обсъждало и въпроса за председател на Народното събрание, предложен от СДС. До консенсус не се е стигнало. Но на следващия ден - 5 ноември - ПГ на СДС предложи и Парламента избра с ТАЙНО гласуване за председател на Събранието Александър Йорданов (124 “за”, 103 “против”). Така бе нарушена т.2 от раздел 2-ри на Решенията на политическото съвещание на СДС от 19 септември 1992 година.

На 9 ноември ПГ на СДС връчи писмо на президента Желев в което се настоява той да възложи на Филип Димитров проучвателен мандат за съставяне на правителство. Започнаха усилени консултации между политическите сили. Президентът Желев се почувствува Обединител на нацията и прие този мандат като свое задължение. За три дни в кабинета му се извървяха почти всички - от социалистите до ромите (новото име на циганите).
Ето какво каза на пресконференция мустакатият водач на третата политическа сила в България (по Тамара Глоба):Желев няма право по конституция да провежда такива срещи. Че кой ли не беше при него? Само дето върховният вожд на племето на зулусите от Руан-до-Руси липсваше! А Жорж Ганчев НЕ, така ли? Не се прави така! Президенството да публикува каква работа е свършило по време на тези разговори, освен да сваля правителства.”
Естествено, че Жорж Ганчев е последният, когото Желев ще послуша и отчети за консултациите не последваха. Резултатите им обаче не закъсняха. На 11 ноември ПГ на ДПС предложи на СДС да съставят коалиционно правителство с мандата на СДС. Ахмед Доган заяви, че е “назряла необходимостта от поемане на отговорност чрез участието на представители на ДПС в правителството.”
И как не!

Седмица преди това в пресата се появи компромат не, ами цяло компроматище срещу Ахмед Доган.
Бившият зам. началник на Националната Разузнавателна служба Радослав Райков (уволнен лично от Желев според  в. “Ранно утро” от 11 ноември 1992) застана ПИСМЕНО зад твърденията си, че А.Доган е агент на Първо Главно Управление на ДС под псевдоним “Сава” - публикация във в. “Отечествен вестник” от 2 ноември 1992 година. Радослав Райков твърди, че досието на Савата е попаднало през 1991 година в ръцете на Димитър Луджев, като в начинанието е бил замесен и полк. Димитър Йончев. Тогава, между другото, Луджев е попаднал и на други досиета, сред тях  тези на Юнал Лютфи и на Шерифе Мустафа. И оттогава, вече близо година, ни опровержение, ни потвърждение, ни съдебно дело от засегнатите, например.
Дори българският “Галъп Интернешънъл” анкетира столичани по този въпрос. Съгласно резултатите от допитването, публикувани във в.“24 часа” от 13 ноември 1992 година, 42 процента  от столичани са убедени, че Ахмед Доган е сътрудник на ДС, още 34 процента се колебаят. А Савата гласува ли, гласува новите “демократични закони” в Парламента, седнал точно срещу Председателя. Който пък се води на сметката на СДС!
А г-н Жан Виденов на брифинг на БСП на 10 ноември защити Ахмед Доган от обвиненията, че е ченге, с думите: "Ако човек е работил за разузнаването на България, може да бъде само за пример." На кои и на колко разузнавания е служил Доган, Виденов не уточни. То и няма смисъл, защото преди Десети никой нямаше право на избор.

 

 

Претенциите на  ДПС за  участие в правителството

 

На 11 ноември 1992 Ахмед Доган каза, че засега ДПС няма конкретни претенции за министерски кресла, но не изключва възможността представители на Движението да оглавят и някое от т.нар. силови министерства.
12 ноември: Иван Палчев (агентът “Цеко” според друг компромат) е връчил запечатан плик на Иван Куртев, съдържащ схемата на евентуално съвместно правителство. Според осведомени източници ДПС е заявило претенциите си за министър на правосъдието, на труда и социалните грижи, за един вицепремиер и зам. министър на вътрешните работи. Освен това се настоява в бъдещия кабинет на всяка цена да остане Стоян Ганев.
13 ноември:  Шерифе Мустафа е заявила, че се водят разговори около силовите министерства и докато те не бъдат приключени, не може да се мине към други въпроси.
15 ноември:  А.Доган “Не може в СДС да бъдат хляба, ножа и сиренето. Вицепремиер, трима министри, два комитета, четирима зам. министри са засега окончателните ни искания.

·     На 16 ноември СДС заяви окончателно, че правителството, което ще сформира Филип Димитров, ще бъде не коалиционно, а на СДС с участие на ДПС. При това, ако ДПС приеме 5 необходими условия:
- запазване на вече гласуваната нормативна база на реформата;
- гаранции за продължаването на връзките с международните финансови институции;
- гарантиране законодателната база на реформата;
- добросъвестно водене на социалния диалог;
- ангажиране с преминаване на НРС и НСС на подчинение на изпълнителната власт.

На следващия ден Доган заяви, че ДПС не приема условието на СДС специалните служби да преминат на подчинение на изпълнителната власт. Ето обяснението му (23.11.1992, "24часа", интервю на Пепа Витанова): "Ако действително разузнавателните служби все още са еманация на старите структури или се дирижират от някаква външна сила, не следва ли логично изводът, че стремежът към тези служби не е с цел разграждането им от тоталитаризма, а по-скоро е битка за завоюването на един много сериозен инструментариум за съответни корекции на вече извършени гешефти вътре в страната, ако щете дори и за износ на капитали извън нея."
Догане, нали не бъркам, че нито към датата на това твое изказване – три години след началото на „разграждането на тоталитаризма”, нито след правителството на Беров с мандата на твоето ДПС, беше направено нещо, за „да се разкрият вече извършени гешефти” вътре и вън от страната? Защо тогава не си съгласен друго око да надникне в специалните служби?
Защото Догане, вътре са документите, които пряко сочат, че си „вербуван през 1974 година за нуждите на Първо Главно Управление на ДС” и си „един от тези, които са били подготвяни за тайни агенти, както от българската ДС, така и директно от КГБ”. (Изданието, което цитирах – вестник „Ранно утро” – е по-обстоятелствено в подробностите. Може да му се вярва, защото го списват колеги на вербовчиците ти.)
Ако пък такова обяснение на привързаността ти към статуквото е погрешно, тогава нежеланието ти друг да поеме специалните служби, може да бъде обяснено със съпричастност към извършените гешефти за които Службите пазят доказателствата.
Само че мен изобщо не ме интересува мощна фигура ли си там или безпомощна марионетка, защото губеща от далаверите ти е цяла България!

·     На 19 ноември 1992 ДПС отказа да участвува в кабинета на Филип Димитров. Мотивите: СДС не направило нито един компромис; ДПС се вълнувало най-вече дали приетите от НС закони ще могат да бъдат “допълнени или изменени, дори ревизирани”; че трябвало да се постигне баланс в т.нар. силови министерства “с оглед гарантиране на националната сигурност на страната” и че е неуместно да се дискутира статута на Националната Разузнавателна Служба.

 

 

Отново за отношенията между президента и СДС

 

Само ден след като ДПС отказа да участвува в правителството, на 20 ноември 1992г. - 82 дни след боянската тревога на президента - комунистите, ДПС и групата около Димитър Луджев от ПГ на СДС, отхвърлиха кандидатурата на Филип Димитров за министър-председател.
Официалните резултати: 124 гласа “против” и 104 “за” . (Сравнете с резултата от гласуването на 5 ноември, което покачи Ал.Йорданов на председателския стол на НС - показателно, нали?)
Телевизията показваше директно заседанието на Парламента. За първи път от дълго време насам президентът Желев присъстваше в официалната ложа. Веднага след обявяването на резултатите, докато комунистите и техните поддръжници ръкопляскаха, депутатите на СДС се обърнаха назад и нагоре към президентската ложа, скандирайки “предател”.
В репортажите на „надпартийния” ЕФИР 2 тази сцена липсваше. Освен глупост, за друга дума не се сещам с която да характеризирам такова поведение. Едва ли има по-явен начин да покажеш кой ти плаща за „журналистическата съвест”.
Същият ден (20 ноември) в „Отзвук”  по другия, „синия”  КАНАЛ 1 на държавната телевизия новопоявилият се водещ Иван Такев завърши предаването с думите „Предполагам, че резултатът от вота в парламента няма да попречи за доброто настроение по време на уикенда на всички, които мислят за политика”.

Само след два дни “Екогласност” от СДС, а не на Каракачанчето естествено, организира подписка насред София, под прозорците на Президентството, за оставка на Желев.
„Синият кмет” на София Александър Янчулев ще козирува някому и ще забрани събирането на подписа там. „Късо помни” г-н Янчулев и не чете историята от най-новото време на институцията, която завежда. Само преди 33 месеца другарката Теменужка Теофилова направи подобна грешка с Мавзолея и „изгоря”. Само преди 15 несеца грешка направи и Александър Каракачанов, поставяйки конституцията срещу столичани и стана „центрист”. Нареждането Янчулево беше отменено след два дни тихомълком

“Екогласност” ще събере 60 000 подписа за оставка на Желев и след 22 дни, на 12 декември 1992 митинг-шествие ще връчи на постовия пред Президентството тази подписка. На постовия, защото Желев, любимецът на половин народ преди 11 месеца, няма да посмее да я приеме лично.
Започна дългото Жельово криене от „същите 53-ма платени клакьори, които го бяха освиркали преди два месеца”, както заяви пред телевизията Валентин Стоянов, Говорителят. (Още един, дето не мисли как ще гледа в очите сънародниците си, когато изтече мандатът на покровителя му.)

След още 2 месеца освиркванията на президента и неговия съветник-премиер вече ще бъдат по-масови и няма да могат да бъдат отричани нагло. Комунистически мислещите ще сменят тактиката. От демократичния пиедестал, на който говорят, че са стъпили, ще започнат да ни убеждават, че “не сме прави”, че “не сме демократи”, че “дори в САЩ не правят така”...
Отначало с благи думи - справка: например 19 февруари 1993 след новините в 20,00 часа лично председателят на Парламента Ал. Йорданов по повод освиркването на премиера Беров. После с открити заплахи - справка: например на 3 март 1993 група “деполитизирани офицери” от легия “Раковски” по повод повторното освиркване на премиера Беров и президента Желев. Следват палките по главите на “седерастите” в деня 13 май 1993 пред Народното събрание.
Ако си мислите,читателю,  че комунистите ще спрат дотук, значи не четете историята на собствената си страна България. Справка – например събитията от „великия Девети” насам.

 

 

СЪБИТИЯТА В БЪЛГАРИЯ ОТ ТОВА ВРЕМЕ

 

В седмицата около бламирането на правителство с мандата на СДС  “течаха” още скандали в обществения ни живот:

Сериозните неща:

·     АД “Петрол” съобщи, че количествата бензин и дизелово гориво са намаляли до своята критична точка и фирмата не е в състояние да зарежда бензиностанциите в страната. От Нефтохим-Бургас съобщават обаче, че рафинериите работят нормално. Трудностите идвали от недостатъчното количество вагони-цистерни, които се подават на коловозите на Нефтохим. Генералният директор на БДЖ Атанас Тонев каза, че за октомври БДЖ са предоставили в повече цистерни за 2 хил.тона бензин над обичайните количества и работата е там, че не в БДЖ определят дали за странство ще поемат цистерните или за родния пазар. Прави го точно фирмата “Петрол”. Министерството на търговията временно спря износа на петролни продукти за републиките на бивша Югославия. Подаването на цистерни се стабилизира. Снабдяването на бензиностанциите ни също.

·     Оръжейниците от “Арсенал” спряха движението на влаковете по линията София-Бургас, окупирайки гара Тулово, а след това и гарата на Казанлък. Искат повишение на заплатите си от Министерския съвет. Двата синдиката КНСБ и КТ твърдят, че решението на работниците е спонтанно, но те подкрепяли техните справедливи искания.

·     В.”Труд” публикува сведения за износ на оръжие за Македония от правителството на Ф.Димитров през май 1992. След уточнение на самия “Труд” се оказа, че правителството на Македония е поискало да внесе оръжие за около 200 млн. долара и все още търси централизиран доставчик, като се предпочита България”. А пък Филип Димитров е поискал САМО официално потвърждение от посредника (небезизвестния г-н Младен Мутафчийски) “какъв е характерът на това предложение, в течение ли са македонските власти за него и от чие име е постъпило същото при вас?”

И по-смешните неща:

·     Пак се повдигна въпросът за “оная дупка в Царичина”, където военните министри на Луканов и Попов търсиха извънземен разум” за сметка на данъкоплатеца, и който въпрос военният министър Димитър Луджев от първото правителство на Ф.Д. не повдигна, но министър Сталийски го изпрати във Военна прокуратура.

·     Частната авиокомпания “Джес Ейр” отказа да превозва пътниците, на които вече е взела пари за билети, и ги стовари на гърба на държавната авиокомпания “Балкан”. Пътниците, разбира се, не парите на спонсора си – държавната фирма “Изотимпекс”.

·     Покрай IV-я световен конгрес “Спорт за всички”, който се провежда във Варна под патронажа на Ж.Желев, в България пристигна на посещение президентът на МОК маркиз Хуан Антонио Самаранч. Генералният директор на МОК Франсоа Карар, който придружава Самаранч, е поискал лична среща с Главния прокурор Татарчев да го пита защо е арестуван Иван Славков, тъй като присъствието и активността на Славков в МОК е важно за нас”. Попитан за отношението му към този въпрос, президентът на МОК Самаранч е отговорил, че той е помолил г-н Карар да го придружи в България, “за да мога евентуално да се възползувам от юридическата му компетентност”. Вестник “Демокрация” от 18 ноември 1992 година пита: “Какво прави един маркиз до един мошеник?”  Всички президенти мълчат.
Добавям, че през май 1993г. г-н Карар бе отново в България и връчи почетен знак на Иван Славков от името на МОК. Обаче „железният” Татарчев пак не пусна Славков в Щатите, за да види лично как върви изпитателния срок на сина му за получаване на американско гражданство срещу 1 милион долара. От нас откраднати пари! А разследването за корупция към самия Самаранч предстои през 1994г.. Иван Славков чака реда си за изгонване от МОК.

·     Последно сведение от седмицата: Александър Йорданов стана председател на Народното събрание на 5 ноември. На 9 ноември той имаше работен обяд с президента на републиката в ресторант “Крим”. На 17 ноември прие в Парламента руския посланик у нас Авдеев, който му предал поздравленията на Руслан Хазбулатов, председател на Върховния съвет на Русия. Не можах да намеря във вестниците съобщения за поздравления до Ал. Йорданов от представители на Обединена Европа или новия президент на САЩ Бил Клинтън. С изключение на поздравите от страната на председателя на ПАСЕ социалиста Мигел Мартинес.
Къде ще паркира Александър Йорданов утре? Ами, пак там – четете след 20-тина страници за другите му приятели от “СДС”.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 461833
Постинги: 632
Коментари: 248
Гласове: 816
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031