Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11 17:02 - НИЕ-144 За собствеността върху земята и ВПК
Автор: pitatlimedejzorata Категория: История   
Прочетен: 56 Коментари: 0 Гласове:
0Загрижените "стопани на земята"

 

"100-те дни" на правителството на Филип Димитров съвпаднаха приблизително с приемането на новия закон за Земята на първо четене. Като добавим и токущо приетите реституционни закони - на Партията й дойде много.
"Премиерът в сянка" Александър Томов издума много остри думи в съботната (15 февруари) "Панорама" на Иван Гарелов. Все същата вечер, но в радипредаването на Ясен Бояджиев беше прочетен коментара на Иван Обретенов, в който се казва, че "положението на българския народ сега е много по-тежко от това преди години" и се допълва кой е отговорникът за това: "Докато министър-председателят Филип Димитров се отчита прав пред камерите, то народът му е на колене". В отделна декларация на БСП, прочетена от Жан Виденов по телевизията, се съдържат предсказания за "бъдещ хаос и кървави стълкновения" в страната.
След 8 месеца Ф.Д. ще си отиде. Той ще престане да определя „положението на българския народ”. Всички споменати имена в предишния абзац обаче, ще останат на кормилото на държавата – в правителството един ще стои премиер цели две години, друг ще е зад него в резерва и ще дава акъли – нему и на всички следващи. Теле- и радио- журналисти ще продължат да задават модата в заведенията си, ставайки и оставайки техни директори. Положението на българския народ определено няма да стане по-леко!

На 20 март 1992 (петък) беше приет окончателно Закона за земята. Съгласно него земята ще се връща на бившите собственици в реални граници. Според разчетите на М-вото на земеделието 42 милиона дка обработваема земя ще трябва да стане частна собственост. Около 4,2 млн.дка ще остане в държавния поземлен фонд - приблизително 1/10 от частната земя. Докато стане това прехвърляне, държавата ще стопанисва имуществото на бившите ТКЗС-та чрез назначените ликвидационни съвети по места. Всички сделки, направени от  ТКЗС с машини и сгради след 1 януари 1990, се обявяват за нищожни. Държавата няма да определя начина на стопанисване на частните земи.
Социалистите напуснаха залата на НС след приемането на закона,
а техният лидер Жан Виденов каза от трибуната: "Внимавайте, управляващи, да не се окажете обсадени в крепостта, която токущо превзехте!". "Общонационален комитет за спасението на нацията" е изпратил ултиматум до президента Желев с настояване за президентско вето върху всички закони, приети в НС. "Не се ли реализират посочените мероприятия, ще започнат практически действия, вкл. и физическа разправа, в името на националното спасение на България и народа й като нация", завършва ултиматума.
Практическите действия следват. Отбелязвам, че Президентът няма да се впечатли от тях, но виж от арестуването на Луканов - да.

·               В началото на май 1992-ра заканите на Партията придобиха реален смисъл. Започнаха масови вълнения в селските райони на страната, особено в Пловдивско, Пазарджишко, Михайловградско, Свищовско, Търговишко. За тези, които ще кажат “социалистите не са виновни за това”, посочвам.
-
Из страната се разпространява анонимна брошура.
Извадки от нея: “Да се противодействува на определяне и назначаване по административно-бюрократичен път на съставите на ликвидационните съвети. Да се използва чл.52, ал.3 от ППЗСПЗЗ, за да се притискат ликвидационните съвети да предоставят имущество на имащите право на дял, включително и общо за група лица, срещу дела им. Натискът следва да се оказва от членовете на прекратените организации, обединени в нова кооперация и от Инициативен комитет, за който стана дума в началото на материала.”
Когато в НС беше създадена специална парламентарна комисия за разследване подбудителите на безредиците, стана ясно, че тази брошура е писана от социалистите-депутати Златимир Орсов и проф. Атанас Ганев. Самият Златимир Орсов на директния въпрос на телевизионната журналистка Диляна Грозданова (“Отзвук”, 15май 1992): “Вие ли сте писали тази брошура?” отговори: “А ключа от апартамента, където си държа парите, не искате ли? Зад брошурата стоят ВС на БСП и неговите експерти.”
(За справка:  Орсов по това време е член на правителство в сянка на БСП и отговаря за грарната реформа в него. През 1993-1996 година същият ще съвместява депутатстването си с преподаване в аграрния факултет на Пловдивската селскостопанска академия и ще учи младите на аграрно право. Горките! За този млад човек ще кажа още, че е, меко казано, невъзпитан. Получила се е една неприятна смес от нахалството на младостта, арогантността на самовлюбения и безочието на комуниста.)
-
Коментира говорителят на БСП Николай Камов във вестник “Земя” от 7 май 1992-ра: “Позицията на БСП е пределно ясна - партийните структури не са нито подстрекатели, нито организатори. Има съвсем естествен стремеж на ощетени хора, който е неизбежен при такъв закон, и за който ние многократно предупреждавахме. Този протест няма цвят. Той е мирен и голяма заслуга за това имат социалистите и позициите на партията в която те членуват.”
Аз:
Този процес” НЕ Е МИРЕН и “голяма заслуга за това имат социалистите и позициите на партията в която те членуват”!
- Ще спомена само убийството, което извърши Петър Рудов, активист на БСП, на 29 юни 1992г. в село Цалапица, Пловдивско. С незаконно притежаван пистолет той е застрелял съселянина си Красимир Ламбов. Разбира се, че Красимир е от СДС и Рудов е бивш партизанин. Разбира се, че Партията, възпитала Рудов да бъде безпощаден към “гадовете”, обвини синия министър Соколов за нарастващата престъпност в страната.
И още нещо си спомних - по време на изборите през юни 1990, цели две години преди синият министър да стане виновен за “нарастващата вълна от престъпност в страната”, във Демокрация” бях чел нещо за Цалапица. Намерих го трудно, защото се оказа, че е от по-рано - още от април 1990 година. Ето го: “Мръсни следи. Партизаните на управляващата партия в с.Цалапица Пловдивско, далеч са изпреварили хайваните, описани в Алековите хроники. Да вземат да надраскат къщата на говорителя на местното СДС Иван Моллов, на председателя Георги Ваклинов и на председателя на дружбата на николапетковистите Ангел Младенов с най-безобразни надписи и с блажна боя. На портите им е закачена табела, която гласи: “Елексирът е за смазване на гласните ти струни - за да скандираш по-звучно по софийските митинги и да агитираш по-убедително по цалапишките улици”. Под табелата - кофа с човешки изпражнения. И мръсни следи наоколо. Тия, които бяха натопили ръцете си в кръв, не са се подвоумили да ги нацапат и с друго.”
Мисля си, драги читателю, дали трябва да възпитавам децата си да отстъпват място в автобуса на възрастните хора. Ами ако достолепният белокос старец се окаже цалапишки лайняр? Хей, обединителю на нацията, докато ТАЗИ партия присъства в българското общество, имаш ли отговор на този мой въпрос?

·               Цитирам точно една дописка в „Демокрация” от 27 юни: „Точно 103 декара има Петър Младенов в родното си село Тошевци. Всъщност те са на майка му Стойна Герговска, която живее във Видин. Шеф-ликвидаторът Пламен Георгиев ми представя молбата на Герговска. Тя лежи най-отгоре в папката и е, забележете, подадена на 23 октомври 1991 година. Лъганите от БСП текезесари още крещяха по мегданите "Не си щем земята", правителството още не знае какво и как точно ще става, а в кухничката баба Стойна вече е изографисвала заявлението си. Е, как стана така, драги комунисти-сънародници, че тъкмо учителите ви по колективизация първи се отказаха от нея? Не бъркам с думата "учител". Оказа се, че Герговска е жената, която (заедно с бащата на Живко Живков) е създала тукашното ТКЗС."
По въпроса за земята, ТКЗС-тата и социдеята за тях, ще продължа да пиша още, когато на екрана се появи министърът Георги Танев, онзи, дето „му се пукнала устната да гледа безобразията на предишното правителство на Филип Димитров”. В което впрочем той беше заместник-министър, но го уволниха поради некадърност. Убеден съм в това, защото тя струи от него на вълни.
Извинявам се, читателю, за резкия си тон. Но след демагогията най-много ненавиждам воинствуващата таневщина.

 

 

ЗАГРИЖЕНИТЕ СТОПАНИ НА ВПК

 

Някак по-незабележимо, на фона на стачките, се развива борбата за контрола, а оттам и върху огромните пари, на военно-промишления комплекс. В крайна сметка, след по-малко от година, точно тези проблеми ще доведат до свалянето на демократичното правителство и в последвалите години до задържането ни в орбитата на Елцинова Русия, както и до изключителното мафиотизиране на държавата ни като цяло. Макар виновниците за тези събития да имат конкретни имена,  кой от тях накъде дърпа и кой го толерира (му плаща) - Западът, Русия или Мафията - аз няма да обсъждам. Само ще припомням случилото се, събирайки факти. Когато се натрупат доста, ще ги изложа на страниците на Хрониката.

·               Вече писах, че в първия ден от 2-та си година президентстване, върховният главнокомандващ по конституция Желю Желев смени 20-тина генерали. Ръководството на БСП си замълча - нещо съвсем необичайно за Партията. И веднага на следващия ден един бъдещ Герой от епичната битка на Желев срещу Филип Димитров на име Бриго Аспарухов, пое Главната Разузнавателна Служба.

·               Месец след като премиер стана Филип Димитров, Министерският Съвет създаде ООД "Армитек" и отне правото на неговия евентуален конкурент "Кинтекс" да се занимава с търговия на оръжие. Това са промени в ресора на министър Димитър Луджев. На следващия ден е назначен нов Главен инспектор на Въоръжените сили на Републиката - ген.Йордан Мутафчиев. В средата на януари МС ще създаде правилник и наредба с която търговската дейност с оръжие се контролира от специална комисия към правителството. Тази комисия, и особено нейния Председател, ще бъдат едни от главните обвиняеми в списъка на Бриго Аспарухов и неговата Служба.

·               По предложение на МС с президентски указ от 29 декември 1991г. за Главен секретар на МВР е назначен досегашният директор на СДВР полк. Богомил Бонев. Точно този ден подразделение на специализирания отряд за борба с тероризма предприе "законни и правомерни действия за осигуряване на реда", влизайки изненадващо в хотел "Синдбад" (в чертите на централна София - новото му име е "Шипка"). Хотелът тогава се стопанисва от "Българо-арабска интернационална компания", иначе е собственост на Министерството на отбраната. "Иззети са веществени доказателства и са били задържани три обвиняеми лица" - това е всичкото, което пише във вестниците.

·               Около Нова Година новият вътрешен министър Йордан Соколов е предприел значителни промени в МВР. Само промените, направени от Атанас Семерджиев в неясните първи месеци на 1990 година, са били по-мащабни. (Употребата на минало неопределено време е, защото за тях обществото ни ще научи не в момента на случването им, а месеци по-късно. Не са демократични тези работи, ей.)

·                    По този повод в атаките срещу правителството се включва нов субект - Българската Офицерска Легия "Раковски" - също така основен играч в Желевата борба за демокрация, която предстои.
На 28 януари 1992г. при учебен полет в района на Узунджово Хасковско катастрофира военен самолет МИГ-21. Двамата пилоти са загинали. Единият е Дойчин Бояджиев, председател на БОЛ "Раковски".

·               В края на януари в."Дума" публикува компрометиращи материали, уличаващи министъра на отбраната Димитър Луджев в служба на бившето Шесто Управление на ДС. Коментарът на министър-председателя Филип Димитров е: "Това е срамен бизнес с досиета, на който парламентът трябва да сложи край."

·               В началото на февруари Столичният Общински съвет преименува бившето ларго (бул."Г.Димитров") на бул."Мария-Луиза", а княжевското шосе (бул."9 септември") на бул. "Цар Борис III". Симеон II благодари с телеграма.
Прави впечатление неоправдано грубия тон на коментара за царската благодарност от политическия наблюдател на в."Век 21" (гл. редактор Александър Йорданов) Самуел Леви. По време на развода между СДС и президента Желев, който предстои, Самуел Леви ще се определи като твърд желевист и всичко ще си дойде на мястото.
Гласувай:
0
0Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: pitatlimedejzorata
Категория: Регионални
Прочетен: 17870
Постинги: 103
Коментари: 58
Гласове: 73
Архив
Календар
«  Декември, 2019  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031