Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2018 22:11 - България е най - старата държава в Европа
Автор: radostinalassa Категория: История   
Прочетен: 3615 Коментари: 2 Гласове:
5

Последна промяна: 13.01.2018 23:28

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
image

БЪЛГАРИЯ Е НАЙ-СТАРАТА ДЪРЖАВА НА ЕВРОПА
.

.

.Оксфордският професор Норман Дейвис е човекът, който в западната историография отделя подобаващо място на България в своя впечатляващ труд ‘История на Европа’. Той се отнася към нашата страна и нейния народ с голяма симпатия.

Според Норман Дейвис около 1265-а година, понятия като Англия, Франция, Германия, Испания и много други са доста далеч от днешния им смисъл. Според него, през цялото 13-то столетие, в Европа изобщо не може да се говори за национални държави. И ако по онова време някъде в Европа наистина се е развивала национална самоличност, то би имало смисъл само по отношение на някои малки страни, които действително успяват да се обособят от своите съседи.

Тези страни биха могли да бъдат Португалия и Дания, а на Балканите - Сърбия и България. През 80-те години на 12-ти век и Сърбия и България утвърждават своята независимост от Византия. И което е по-важно, и двете страни създават собствени православни църкви със свои патриарси. Именно това дава мощно оръжие на тези държави в борбата им за собствена самоличност, позволява им да изградят собствени национални елити, прави възможно създаването на национални институции. Според професора, това е крачка, която не успява да направи нито една страна от християнския свят, чак до епохата на Реформацията, т.е. до 16-ти век.

Профеор Дейвис допълнително обяснява, че през 13-то столетие България е много по-напреднала от Сърбия, Португалия и Дания,. По онова време сръбската държава е била само кралство, докато България е международно признато царство /т.е. империя/ още от 10-ти век.

Същото се отнася и за църковната организация. Почти през цялото Средновековие сръбската църква е на подчинение на Цариград, а българският народ има своя независима международно призната духовна институция, още от времето на цар Петър I.

В книгата си "Европа история" професор Норман Дейвис твърди, че още с основаването си Аспарухова България е включвала и цяла Румъния. С много факти, той доказва, че България е най-старата нация на Стария континент. Нещо повече, според него, когато "Още през Х век България е била държава (царство), Европа е "ходела права под масата".

.

Източник: teenproblem.net

15 август 2011

.
image


Герба на град Казан -столицата на древната Волжска България. Снимка: Ревю-планет.ру

.


.

ПРОФ. НОРМАН ДЕЙВИС: БЪЛГАРИТЕ СА В ЯДРОТО НА ЕВРОПЕЙСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЯ

Така непоколебимо заявява изтъкнатият историк

Снимка: thenews.pl

Проф. Норман Дейвис е роден на 8 юни 1939 г. в Болтън, обучавал се е в Оксфорд, Гренобъл, Перуджа, Съсекс и Краков, където защитава докторска степен. Професор е в Лондонския университет и е член на Английската академия на науките. Бил е лектор в Оксфордският университет и в много страни, включително Съединените щати, Канада, Австралия, Япония, Китай, Полша.

Той е автор на множество значими монографии, посветени на историята на Европа, Полша и Великобритания. Признат е за творец на най-амбициозните исторически книги за Европа. Книгата му „Европа. История” (изд. на англ. 1996, на бълг. 2005) надхвърля обема на Библията и е избирана 10 пъти за книга на годината. В английската преса е определяна като „велика”, „изчерпателна и предизвикателна”, „монументална и достоверна”, „книга за търсещи умове на всяка възраст“, „безпристрастна към Изтока и Запада”, пълна с „живи детайли, решителни мнения, убедителен анализ”, „искри от остроумие”, „преливаща от наука”, променяща историческото писане за Европа. „Огромна и героична”. В която човекът от всяко кътче на европейския континент или от друг къс земя може да види трудната и красива епопея на Европа.

Стилът на Дейвис илюстрира онова, което може да бъде определено като „ярко повествователно мислене на историк”, той е увлекателен разказвач и прави така, че историята, без отклонение от самата нея, да може да бъде четена и като бестселър -откъм любопитната и увлекателна страна. И като колоритна енциклопедия, обогатяваща цялостната ерудиция на читателя.
Това го превръща и в любим „историк за филолози”, в майстор на „фабулирането на историята”, в нейното онагледяване, за което винаги съдейства изобилен, ефектен и убедителен набор от карти, снимки, диаграми и енциклопедични сведения.

Книгите му са медиално отворени, те могат жанрово да бъдат ситуирани на границата между тотален историографски проект, световна енциклопедия и свръхмедия. Според Норман Дейвис историкът трябва да бъде добър писател.

.

Източник: bolgari.net

7 октомври 2012

.



.image

Дворецът в Плиска - столицата на Аспарухова България. Снимка: Шуменския исторически музей

.


СТАРАТА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ

.

В древния исторически летопис “Именник на българските канове” пише, че българите са имали своя държава в Европа 515 години преди Аспаруховите българи да преминат Дунава през 680 г.

Текстът гласи “Тези пет князе управляваха оттатък Дунава петстотин и петнадесет години с остригани глави. И след това премина отсам Дунав княз Исперих, също и досега.” Тази българска държава е възникнала през 165 г. в района на Кавказко-Черноморския басейн, твърдят и редица други историци от миналото.
Позорният мирен договор за Ромейската империя, подписан в 681г., само бележи края на една война между българи ромеи, а не някакво държавно начало. Защото Кан Еспор/Испер рих (Аспарух) се е качил на трона по волята на баща си Кан Кубрат три десетилетия по-рано през 70-те години на VII в., когато започват походите му на юг към Дунава, където отвъд реката вече имало значителни български поселения. Заселва бълтгарите в Делтата на великата река и край Онгъла през 680 година разбива много бройната ромейска армия, ръководена от император Константин ІV.

На следното лято императорът е принуден да си купи мир от българите. И занапред плаща не само данък, но и признава, че отвъд Хемус има нова държава на кана Аспарух. В нея жреците измерват най-добре времето в цяла Европа, защото познават движенията на небесните тела. Държава, която изгражда в Средна Азия и Източна Европа многолюдни градове и крепости, които летописците описват с въдхищение. А и всеки съвременник може да се убеди в казаното, когато посети първата българска столица на Балканския полуостров - Плиска. Там още през VIII век е имало обществени бани, канализация и парно отопление в каменни сгради, житейски улеснения, които в Западна Европа се появяват няколко века по-късно.

Тази държава - горда, сурова и държелива, устоява на времето вече 13 века - била наречена Дунавска България, в отличие от Волжка България. Това е нашата съвременна България.



Източник: Сайт Александра Делова

.

Допълнение:

По този повод видния византолог Георги Острогорски ще напише: "Така за първи път на древната византийска земя през 681 година възниква независимо царство (държава), което да е признато от самата Византия." Най-ранните данни за българи в Европа идват от един арменски източник, в който се говори за българи в европейски земи през 2 век. Това се потвърждава и от "Именника на българските князе", където се казва, че българите са имали държава отвъд Дунав 515 години преди идването на Аспарух. Тук е уместно да припомним родствената близост между траки и българи, доказана от анализи на ДНК и генитологията. И в даличната 681 година, в победната битка с Визания, аспаруховите българи отвоюват правото си, отново да живеят в Обетованата земя на своите деди. (архив на Библ. Паметта на българите и данни от Българска История).

.
image


Кан Аспарух и конницата на българите в устието на Дунав. Художник: А.А. Хофарт. НХГ

.

Подбор на статиите и илюстрациите:

Николай Увалиев 11 август 2016  



Гласувай:
5



1. leonleonovpom2 - Поздравления! Аспаруховите ...
13.01.2018 23:23
Поздравления!
Аспаруховите Българи се връщат в родните си земи!
Не са узурпатори, случайно попаднали тук!
България е най - старата европейска държава със сегашното си име
франция, Англия,германия, всички са по- късни
цитирай
2. barin - Поздравления, radostinalassa. ...
15.01.2018 22:49
Поздравления, radostinalassa. Дошли сме в Европа много преди другите държави. През IX-X в. е имало три държави в Европа- от запад на изток Франкската империя, България и Източната Римска империя( Византия). Всички други са съществували като малки държавици и си плащали на големите, за да ги има. В речта си Доналд Туск, за когото писах вчера го каза. 681-ва година е само междинна, която узаконява повторното завръщане на Аспаруховите българи на Балканския полуостров на юг от р. Дунав и е признанието от една Велика сила- Византия, принудително.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: radostinalassa
Категория: Технологии
Прочетен: 13137283
Постинги: 11561
Коментари: 18328
Гласове: 6661
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Блогрол
1. Децата на дявола - нехора, сатанисти, педофили
2. Страшните истини - духовни, ДНК, синя кръв - евреи, араби, индуси, китайци.
3. Основното генетично различие между трите раси са пръстовите отпечатъци
4. Заземяването лекува възпалителните процеси
5. Мусорна ДНК. Холограма на плода. Педента на ДНК.УЗИ.
6. Душата, нейната генетика, потомците ни.
7. Връзката между българи и шумери
8. Реинкарнацията и генетиката
9. Раждането на тракийската азбука
10. На земята живеят четири вида човек
11. ГЕНЕТИЧНИЯТ АНАЛИЗ В ТЪРСЕНЕ НА ИСТИНАТА ЗА ЕТНИЧЕСКИЯ ПРОИЗХОД НА ДРЕВНИТЕ И НАСТОЯЩИ БЪЛГАРИ
12. Американските бомби с обеднен уран
13. Лицензиран расолог - Вл. Авдеев
14. Енергоновата система на кръвта
15. Руският език не е руски, а български
16. Подслушват ли телефона ви?
17. Българският език - езикът на първите хора!
18. КОВИД - 19 и старите лекари
19. Хидра 1 и Хидра 2 - рак
20. Ябълков оцет - мастер клас
21. Истината за атеросклеротичните плаки и гъбичките
22. Уникален артефакт от Сибир, който принуди учените да преразгледат историята на древния свят
23. Мусорната ДНК се оказва критична за видообразуването
24. Д - р Райън Коул , патоанатом - ваксините са токсини
25. Ето я истината защо Русия нападна Украйна
26. Русия дълго време толерираше лудориите на западните си партньори и беше твърде толерантна към тях -лазерният"Метадрон Орхидея"
27. В България е създадена най - ранната писменост в света https://www.youtube.com/watch?v=q2TRX1vkCFg
28. Без САЩ комунизма нямаше да се роди
29. Болкотерапия чрез молитвена поза
30. Акад. Васил Николов: Носим гени на 8 000 години